Cîțu: „Taxa de solidaritate” e deja reglementată din 2006. Este fals ceea ce încearcă să inducă Mișa

Publicat: 19 10. 2017, 16:18

„Ionuț Mișa, scos la înaintare de Liviu Dragnea pentru a da veștile proaste, este incapabil să realizeze nivelul enormităților pe care le enunță. Presupusa «taxă de solidaritate» despre care vorbește ministrul de Finanțe – și despre care susține că ar fi impusă de o directivă europeană- este deja reglementată din 2006. Este fals ceea ce încearcă să inducă în opinia publică Ionuț Mișa, anume faptul că reglementările europene ar impune nivelul acestei taxe la 2%. Legislația în vigoare prevede această taxă, care se numește contribuție pentru «fondul de creanțe salariale», la nivelul de 0,25%”, susține Cîțu într-un comunicat de presă dat publicității joi.

Senatorul PNL arată că această taxă, ridicată la nivelul de 2%, va face ca angajatorii să nu crească salariul brut pentru a menține salariul net la nivelul actual, iar eventualele creșteri salariale sau prime în mediul privat nu vor mai fi plătite.

„Creșterea acestei contribuții este «găselnița» guvernului Tudose pentru a acoperi găurile generate la bugetul de stat de o guvernare iresponsabilă în gestionarea economiei, aflată în impas. Această taxă garantează că angajatorii nu vor crește salariul brut pentru a menține salariul net la nivelul actual, întrucât ar însemna să aibă cheltuieli suplimentare cu salariile față de acest moment. În plus, măsura ia din banii angajatorilor care ar fi putut fi folosiți pentru măriri de salarii sau prime în sectorul privat, de la care pot să-și ia gândul angajații”, a afirmat liberalul.

În ce privește impactul măsurii în sectorul public, Cîțu susține că va fi redusă capacitatea Guvernului de a majora salariile în viitor.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a explicat, joi, că taxa de solidaritate de 2% va fi un fond prin care se dorește asigurarea angajatului în cazul în care firma a intrat în insolvență. 90% din acest procent va merge însă la bugetul de stat, potrivit ministrului.

„E vorba de o contribuție de solidaritate socială, nu e taxă nouă. În baza legii 200 din anul 2006 există un fond de sprijinire a salariaților pentru care angajatorul nu plătește contribuții. Există, de asemenea, o directivă europeană, o decizie a Consiliului, nr. 80/987 a Comisiei Economice Europene, care reglementează instituirea unui fond pt toti angajașii pt comaniile la care au lucrat si au instrat in insolvemn Se dorește asigurarea angajatului în situația în care angajatorul nu i-a plătit contribuțiile și intră în insolvență”, a declarat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

Ministrul susține că poate fi stabilită orice valoare, iar directiva europeană nu prevede un procent fix. „Acest 2% nu însemană integral fondul de salarii. O parte se va continua ca venit la bugetul de stat, ca ulterior de la bugetul de stat să fie acoperite financiar pentru partea de sănătate și pentru asigurări sociale. Din 2 % ,90 % merge la bugetul de stat pentru a acoperi diferite destinații în funcție de soluțiile bugetare, și 10 % către sprijinirea tuturor salariaților care se pot confrunta cu o situație în care angajatorul intră în insolvență și nu le achită obligațiile angajaților, fiindu-i afectată pensia. 90% va fi venit la bugetul de stat și va avea ca destinația plata către anumite obligații sociale”, spune Mișa.