Claudiu Năsui dă în judecată Administrația Prezidențială. Deputatul USR declasificarea informațiilor privind costul deplasărilor președintelui

Publicat: 08 11. 2023, 16:47
Actualizat: 08 11. 2023, 16:49

Deputatul USR Claudiu Năsui a dat în judecată Administrația Prezidențială, pentru refuzul de a furniza informații publice despre deplasările președinților între anii 2010-2023. Fostul ministru a deschis acțiunea miercuri, la Tribunalul București. 

Claudiu Năsui a trimis pe 4 octombrie o adresă, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informații publice, prin care a cerut Administrației Prezidențiale informații despre numărul deplasărilor președinților României și costurile aferente acestora, a precizat deputatul pentru Gândul.

Câte au fost? Unde au fost? Câte zile? Cât au costat? Și cu ce aeronavă a plecat? Și dacă a fost o aeronavă închiriată cu ce cost? Domnul Iohannis nu cheltuiește banii lui. Cheltuie banii noștri. Într-o democrație ar trebui să se știe lucrurile acestea. E o minimă transparență. În statul român, însă, nu numai că aceste informații nu sunt pe site, dar se pare că nu le poți obține nici la cerere, așa cum zice legea, a declarat Claudiu Năsui.

Fostul ministru USR a spus că președinția i-a trimis un răspuns pe 13 octombrie, în care i s-a comunicat că „este necesar un termen mai îndelungat pentru a analiza informațiile”. Președinția a precizat, însă, în adresa menționată că răspunsul va fi trimis în termenul legal de 30 de zile.

 

USR a depus și un proiect de lege care asigură transparența cheltuielilor cu deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis, dar a fost respins la Senat și „este ținut la sertar în Camera Deputaților”, transmite formațiunea politică.

Reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, va merge într-un turneu de 9 zile în patru state africane. Între 14 și 23 noiembrie, Klaus Iohannis are planificate vizite de stat în Kenya, Tanzania și Cabo Verde şi o vizită oficială în Senegal.

Este al treilea turneu intențional al președintelui anul acesta, după cel din Asia, în luna martie și cel din America de Sud, din aprilie.

CITEȘTE ȘI:

Președintele Klaus Iohannis aprofundează relațiile cu partenerii africani într-un turneu în Kenya, Tanzania, Senegal și Cabo Verde

VIDEO | Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen: Există puține variante, ori intră România și Bulgaria ori nu intră niciunul