Comisia Europeană, prima reacție oficială după ce a primit scrisoarea premierului Viorica Dăncilă

Publicat: 21 03. 2018, 20:27
Actualizat: 22 03. 2018, 12:32

„Am primit scrisoarea din partea prim-ministrului Românei și vom răspunde în timp util. În ceea ce privește documentul pomenit, acesta făcea parte din corespondența tehnică uzuală, de acum mai mulți ani (2012), din cadrul MCV, cu privire la obiectivul de referință numărul 3, care prevedea: >. După cum știți, MCV este un proces prevăzut în Tratat, menit să măsoare progresele înregistrate de România, în îndeplinirea unui set stabilit de obiective de referință”, a precizat Comisia Europeană, la solicitarea MEDIAFAX.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis scrisoarea președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în document aceasta solicitând ca forul european să spună dacă documentul din 2012 ce presupune ingerințe în justiție e unul autentic. Dăncilă afirmă că informările lui Tudorel Toader arată că era o practică repetată.

Dăncilă cere, în scrisoarea transmisă lui Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, clarificarea adresei din 2012, transmisă de CE ministrului Justiției de la acel moment, Mona Pivniceru, și care conține 21 de cerințe adresate guvernului, inclusiv solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale.

Este vorba despre un document din 10 octombrie 2012, adresat Guvernului României, care prezintă o listă de 21 de cerințe ale Comisiei Europene în legătură cu MCV, prezentat de Antena 3.

Unul dintre puncte prevede descrierea situaței si stabilirea pașilor de urmați în cazuri de corupție cunoscute, fiind date și nume: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.