Comisia Iordache dezbateri modificări Codul Penal

Publicat: 28 06. 2018, 13:54
Actualizat: 26 03. 2019, 14:42

„Membrii Comisiei au început, joi dimineață, să dezbată modificarea Codului penal, însă au amânat discuțiile pe articolul privind abuzul în serviciu pentru o ședință viitoare”, au precizat surse parlamentare.

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, prevede forma inițială a articolului 297 din Codul penal, care se referă la abuzul în serviciu.

Până la momentul transmiterii știrii, comisia a eliminat toate amendamentele aduse articolului 4, care se referă la aplicarea legii penale de dezincriminare.

Comisia a eliminat toate amendamentele aduse articolului 4, care se referă la aplicarea legii penale de dezincriminare.

De asemenea, comisia a adoptat un amendament propus de UNJR, preluat de PNL, PSD și ALDE, la articolul 5, care prevede: „În cazul în care de la săvârșirea infracțiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă, în integralitate, neputându-se combina prevederi din legi succesive”.

În forma inițială, articolul 5 arăta astfel: „În cazul în care de la săvârșirea infracțiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă.”

Biroul permanent al Camerei Deputaților a stabilit, miercuri, perioada sesiunii extraordinare pentru intervalul 1-19 iulie, pentru ca aleșii să poată finaliza, prin procedură parlamentară, modificarea prevederilor Codului penal.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că va exista o o variantă asumată de partid în ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută în Codul penal, iar aceasta va fi prin procedură parlamentară, mai întâi comisia pentru legile Justiției va da un raport care va primi vot în plen.

„Va fi o variantă asumată de PSD, am înțeles că sunt 16 sau 18 variante privind abuzul în serviciu.vTotuși nu putem sta la nesfârșit cu un articol care este neconstituțional. Nu putem să stăm cu o legislație schioapă doar așa pentru că țipă unii. Nu are rost să tot prelungim. S-a lucrat cu argumente, au fost consultări cu toate organizațiile neguvernamentale, e o comisie parlamentară, care trebuie să își încheie un raport după care va intra la vot în Parlamentul României. Va fi o formă în care în integralitarea lui Codul penal să intre la vot. Până la urma dau vina pe mine, cred că mai multă fermitate este necesară. Este vorba de un mandat dat de români la vot, este o majoritate parlamentare, care după dezbateri, trebuie să își exercite dreptul de vot”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, la Parlament.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că va cere membrilor Comisiei Iordache să grăbească dezbaterile și votul pe Codul Penal, pentru ca acesta să intre în procedură parlamentară cât mai repede, excluzând posibilitatea emiterii unei ordonanțe de urgență în acest sens.