Comisia juridică din Senat respinge reluarea dezbaterilor în plen în cazul lui Mircea Diaconu

Publicat: 20 11. 2012, 12:19
Actualizat: 04 02. 2019, 03:18

Comisia juridică a Senatului a decis, în unanimitate, să își mențină raportul inițial în cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, considerând că reluarea votului privind constatarea încetării mandatului acestuia poate fi făcută numai pentru motive temeinice, prin acordul liderilor grupurilor politice.

Președintele comisiei, Toni Greblă (PSD), a precizat că membrii comisiei au analizat o solicitare din partea Biroului permanent, care a transmis scrisoarea din partea președintelui Traian Băsescu adresată Senatului, prin care acesta solicita reanalizarea cazului senatorului liberal Mircea Diaconu, declarat incompatibil.

Senatorul a spus că senatorii juriști nu au putut recomanda altceva Senatului.

„Noi transmitem un punct de vedere întemeiat pe Regulament și pe cutuma Senatului, și anume pentru motive temeinice, cu acordul tuturor liderilor grupurilor, votul poate fi reluat. Noi vom transmite acest punct de vedere”, a adăugat el.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a anunțat, luni, după ședința Biroului Permanent, că solicitarea formulată de șeful statului în cazul senatorului Mircea Diaconu a fost înaintată Comisiei juridice spre analiză, fără să se stabilească un termen pentru răspuns.

Antonescu a precizat că este posibil ca o concluzie în cazul solicitării lui Traian Băsescu să fie adoptată marți de Comisia juridică, după audierea unor candidați pentru pozițiile de membru al CSM.

Totuși, președintele Senatului nu a putut preciza dacă situația lui Diaconu ar putea fi discutată în ședința de plen de marți.

Traian Băsescu a adresat în 12 noiembrie o solicitare conducerii Senatului în care cere reluarea dezbaterilor privind revocare din funcție a senatorului PNL Mircea Diaconu.

„În virtutea atribuției constituționale a președintelui României de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, vă semnalez că prezenta solicitare cu privire la încetarea mandatului parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri judecătorești irevocabile privind incompatibilitatea sau conflictul de interese, nu este o cerință personală, ci este o condiționalitate asumată de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Având în vedere acest aspect, ignorarea unei hotărâri judecătorești, prin votul dat de plenul Senatului, se va reflecta negativ în următorul raport de țară (MCV), cu consecința gravă a nerespectării de către România a angajamentelor asumate, atât în plan intern, cât și față de partenerii noștri din Uniunea Europeană”, se precizează în adresa șefului statului.

Plenul Senatului a respins, în 30 octombrie, solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție.