Comisia pentru legile justiției revine asupra unui articol esențial din statutul magistraților. Decizia luată la propunerea lui Iordache

Publicat: 20 03. 2018, 12:02

„Informațiile care privesc statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, organizarea și funcționarea CSM, cooperarea instituțională între instanțe și parchete, pe de o parte, și orice altă autoritate publică, pe de altă parte, precum și actele emise sau încheiate de către sau între autoritățile publice care privesc sau afectează desfășurarea procedurilor judiciare, prin derogare de la prevederile art 12 din Legea 544/2001, constituie informații de interes public, la care accesul liber este garantat”, potrivit alineatului 7 al articolului 7 din Legea 303/2004, reluat în discuție și revotat în ședința de marți a Comisiei speciale.

În ședința comisie de luni, aleșii au vota în unanimitate, la propunerea PNL, o altă modificare a alineatul 7 al articolului 7 din Legea 303/2004, atât opoziția, cât și aleșii PSD-ALDE convenind că Decizia CCR trebuie respectată.

Astfel, în ședința de luni aleșii au stabilit că „Informațiile care privesc statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea instituțională între instanțe și parchete, pe de o parte, și orice altă autoritate publică, pe de altă parte, constitutie informație de interes public la care accesul este liber garantat în măsura în care nu contravin prevederilor din alte legi speciale.”

Florin Iordache a afirmat că forma propusă de PNL creează confuzii și „dă naștere unor interpretări care ar putea prejudicia dreptul la libera informare”.

„Consideră că sintagma > creează o anumită confuzie și dă posibilitatea ca prin introducerea acestei sintagme anumite informații care sunt de interes public. Introducerea sintagmei dumneavoastră este restrictivă și dă naștere unor intepretări care ar putea prejudicia dreptul la libera informare”, a spus președintele Comisiei, Florin Iordache.

Iulia Scântei a afirmat raporturile juridice sunt secretizate de legi speciale, nu prin Legea 303/2004.

„Eu nu aveam în vedere să interzic accesul. Dumneavoastră îmi vorbiți despre posibilitatea de a secretiza aceste categorii de informații și raporturi juridice, ori ele nu fac obiectul acestei legi. (…) Alte legi speciale le secretizează. Trebuie să vă duceți în legea specială, la informații calsificate și să le exceptați de la clasificare”, a susținut senatorul PNL Iulia Scântei.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a afirmat că amendamentul propus de PNL a fost în acord cu Decizia CCR.

„CCR ne-a atras atenția că sunt legi speciale care trebuie precizate”, a spus Predoiu.

USR a precizat că „CCR a susținut că datele cu caracter personal și informațiile clasificate trebuie să fie protejate”.

„Curtea ne spune în mod clar că nu putem face această derogare (…) dacă se dorește o declasificare nu prin această lege, (…) ci prin modificarea altor acte normative. Ne vom întoarce la Curte cu același rezultat”, a susținut deputatul USR Stelian.