Condamnat pentru luare de mită, Adrian Severin are o idee despre justiție: „Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt”

Publicat: 06 10. 2016, 18:54

„Când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul. (…)  Ne mirăm că poporul este corupt, că toată lumea încalcă legea. Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt. Corupția înseamnă deviere și devierea nu poate fi a majorității sau a unanimității”, a declarat fostul europarlamentar PSD Adrian Severin, condamnat în primă instanță la trei ani și trei luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență în Parlamentul European. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri intitulate „Independența Justiției și relațiile cu Parlamentul și Guvernul – factor decisiv în funcționarea statului de drept”, organizată la Parlament de conducerea celor două camere.

„Justiția independentă nu trebuie să fie călăul libertăților, ci garantul libertăților. Or, ceea ce noi constatăm din ce în ce mai mult, mai ales prin insistența pe latura punitivă, că ea devine din ce în ce mai mult călăul libertăților”, a mai spus Severin, citat de Digi 24.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că în perioada decembrie 2010 – martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor, Adrian Severin ar fi acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor firmei pe care cele două persoane pretindeau că o susțin, acestea fiind în realitate reporteri de la „Sunday Times”. La cei 100.000 de euro se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

„Consider că hotărârea este monstroasă (sic!) nu doar în raport cu nevinovăția mea dovedită și pe care o susțin cu tărie în continuare dar și în raport cu ceea ce este de așteptat ca niște judecători români să facă pentru a nu pune pe umerii României povara unei rușini nemeritate. Aceasta este o nouă pată pe roba magistraturii noastre. Ceea ce a început printr-o farsă jurnalistică pare a se încheia printr-o farsă judiciară. Voi face apel și voi lupta până la capăt. Nimeni nu trebuie să conteze pe lașitatea mea”, scria atunci Severin pe Facebook.

Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat atacuri la adresa justiției, el fiind trimis în judecată de procurorii DNA în legătură cu dosarul Ferma Băneasa, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

„Sub paravanul luptei necesare împotriva corupției s-au produs abuzuri flagrante, care au anulat cele mai elementare drepturi ale omului, dreptul la propria imagine și prezumția de nevinovăție, iar telejustiția a devenit un modus operandi curent. Scăderea încrederii în actul de justiție e datorată și modului în care serviciile de informații au transformat justiția, după propriile aserțiuni, într-un câmp tactic. Bănuielile privind ofițerii acoperiți în rândul autorităților judecătorești persistă și nu văd nicio acțiune care să înlăture această bănuială teribilă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Digi 24.