CONGRESUL Partidului Civic Maghiar. Szasz Jeno renunță la șefia partidului pentru un post la Budapesta

Publicat: 13 10. 2012, 18:15
Actualizat: 29 07. 2014, 18:43

Szasz Jeno, fondatorul Partidului Civic Maghiar, renunță la șefia partidului pe care l-a înființat în urmă cu patru ani, preferând o funcție la Budapesta. Mai exact, el va prelua conducerea Oficiului pentru Strategie Națională din cadrul guvernului ungar, creat recent de premierul Orban Viktor, care l-a numit pe Szasz Jeno în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat. Renunțarea lui Jeno la conducerea PCM-ului a fost oficializată, sâmbătă, la cea de-a patra reuniune a Consiliului Național (congresul partidului), desfășurată la Odorheiu Secuiesc.

„Ne pare rău, dar n-avem cum vă ajuta cu traducerea, de altfel presa românească nici n-a fost invitată. Dar acum, dacă tot ați venit, fiți bineveniți, dar nu vă putem ajuta cu traducerea, că nici n-avem traducător”, ne-a lămurit, încă de la intrare, unul dintre organizatori. Cum era de așteptat, singurul „oaspete” la congresul PCM a fost președintele Parlamentului Ungar, Kover Laszlo, care este și președinte onorific al partidului lui Szasz Jeno.

Kover l-a criticat pe europarlamentarul Laszlo Tokes. „L-ați făcut europarlamentar la alegerile parlamentare din 2009, iar mulțumirea a fost că, după aceea, a spus că PCM e un partid de nimic”, a spus Kover Laszlo. Președintele Parlamentului ungar a refuzat orice discuție cu ziariștii, „mai ales” despre discuțiile avute recent pe această temă, la Budapesta, cu șeful diplomației române, Titus Corlățean. Szasz Jeno a propus UDMR și PPMT să formeze „o selecționată” pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.

„Dacă nu se va putea, atunci avem și alternativa să facem o înțelegere doar cu PPMT-ul domnului Tokes, candidații săi să candideze pe lista PCM-ului. Iar dacă nu se va putea nici așa, atunci nu ne rămâne decât să meargă fiecare partid pe cont propriu”, a tranșat Szasz Jeno. Până la o decizie în acest sens însă, delegații la congres au ales președintele și cei cinci vicepreședinți – fiecare candidat unic pe post – succesorul lui Szazs Jeno, nominalizat chiar de acesta,  fiind desemnat Biro Zsolt, fost ziarist la Radio Tg. Mureș, secția maghiară, șef al Consiliului Național Secuiesc Mureș și ex-candidatul PCM la șefia C.J. Mureș la alegerile locale din iunie a.c., care a înregistrat 69 de voturi „pentru” și 41 „împotrivă”.