Consilierul prezidențial, Iulian Chifu, și-a schimbat temporar numele, aderând la „mișcarea pro-Schengen” de pe Facebook

Publicat: 04 03. 2013, 21:37
Actualizat: 30 07. 2014, 21:55

Scandalul pe tema aderării României în spațiul Schengen s-a mutat pe Facebook, unde peste 100 de utilizatori și-au adăugat cuvântul „Schengen” în dreptul numelui. Printre ei se află și consilierul prezidențial, Iulian Chifu. Inițiativa îi aparține Angelei Tocilă, un blogger din Oradea.

„Eu am avut inițiativa, fără niciun motiv. După primele 5 minute primisem like-uri, dar nimeni nu-și schimbase numele în afară de mine, probabil de teama de a nu cădea în ridicol. Apoi s-au urnit, se pare că simplitatea are trecere. N-am gândit-o, a fost o idee de moment. Până acum și-au schimbat numele peste 100 de utilizatori, dar după cum văd, ritmul e în creștere”, a spus Angela „Schengen” Tocilă, contactată de gândul.

Întrebată care este motivul pentru care a inițiat această mișcare, orădeanca spune că „este nevoie de un semnal de alamă pentru România”.

„Este o variantă de implicare, chiar dacă e una simbolică. Nu mi-am propus nimic, a fost o idee și atât, care s-a dovedit a fi buna. Vreau să trag un semnal de alarmă pentru că eu cred că suntem pe o pantă pe care alunecăm ușor la vale. Mă tem de ce-i mai rău, mă tem că vom zbura și din UE. Acesta pare sa fie trendul”, crede Tocilă.

Orădeanca a postat pe contul ei de Facebook, în urmă cu câteva ore, un mesaj prin care îi îndemna pe utilizatori să-și schimbe numele, de la setările contului, în Schengen.

La scurt timp, postarea a strâns peste 60 de aprecieri și peste 50 de comentarii. Printre persoanele care și-au schimbat numele se numără și consilierul prezidențial Iulian Chifu.

 

Aderarea României la Schengen a iscat un adevărat scandal, cel puțin în ultima perioadă. După lungi discuții între liderii europeni pe această temă și după mai multe amânări, ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, a anunțat că țara sa se va opune aderării României la Schengen. Prima reacție a fost chiar a ministrului de Externe, Titus Corlățean, care a declarat, la un post de televiziune, că „România nu mai e interesată de acest lucru”, afirmație susținută și de Crin Antonescu și de premierul Victor Ponta.