Consultări la Cotroceni. Propunerea lui Iohannis pentru liderii partidelor

Publicat: 04 07. 2016, 18:54

„Toți liderii politici au fost de acord să participle la elaborarea acestui nou proiect de țară, care vine, practic, la 10 de când România a devenit membră a Uniunii Europene. Această lucrare, acest proiect de țară va fi elaborat într-un grup de lucru care va funcționa pe lângă președinția României. Acesta poate să funcționeze în varianta optimală aici la Președinție, chiar și într-.un an electoral”, a spus Iohannis la finalul rundei de consultări.

Președintele a ținut să sublinieze că a avut o discuție foarte constructivă cu politicienii și că un astfel de proiect de țară poate deveni funcțional doar dacă este adoptat, aprobat, susținut consensual.

„Din păcate în România am avut destul de multe așa-numite proiecte de țară, strategii, care nu au fost implementate, pentru că  a lipsit consensul. De data aceasta vom elabora împreună acest proiect de țară care va ghida mersul României pentru viitorul mediu și lung în Uniunea Europeană. Vom stabili care este locul României, rolul României, nivelul de ambiție al României în Uniunea Europeană”, a încheiat șeful statului.

Luni, președintele i-a invitat pe premierul Dacian Cioloș, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe liderii partidelor politce la o a doua rundă de consultări la Cotroceni, legate de Brexit.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a invitat luni, 4 iulie a.c., începând cu ora 17:00, la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul Dacian Cioloș, pe Guvernatorul Băncii Naționale Române, Mugur Isărescu, și pe liderii partidelor parlamentare pentru a doua rundă de consultări pe tema situației create în urma referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii”, a anunțat Președinția.

Potrivit sursei citate, președintele va propune înființarea unui grup de lucru, care să evalueze impactul deciziei Marii Britanii asupra țării noastre, să identifice măsurile care se impun în acest context și oportunitățile care pot apărea pentru România în situația creată.

De asemenea, Iohannis va informa participanții la consultări cu privire la concluziile Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles în perioada 28-29 iunie.

Noua strategie de țară a României va ține cont de contextul european, a precizat șeful statului.

„Acum este momentul să ne concentrăm și pe ceea ce urmează, dar și pe ceea ce urmează în România și am spus că este nevoie de un nou proiect de țară postaderare. Nu s-a realizat în preajma anului 2007, nu s-a realizat nici mai târziu. Sigur, acum ne pregătim să serbăm 10 ani de la aderare și iată că abia acum începem să ne punem problema – și e bine că ne-o punem și acum – de elaborare a unei strategii postaderare”, a subliniat Klaus Iohannis după summitul de la Bruxelles.