Corlățean le cere scuze românilor umiliți la vot în străinătate. Propunerile lui pentru organizarea alegerilor din diaspora în turul al doilea

Publicat: 04 11. 2014, 15:21

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, după întâlnirea cu reprezentanți ai BEC, că MAE a propus ca declarație pe propria răspundere să poată fi descărcată online și completată înainte de vot, urmând ca la secția de vot să fie doar semnată. Totodată, MAE dorește ca decizia BES din 2 noiembrie prin care această declarație a putut fi completată și în proximitatea secției de votare să fie menținută.

Șeful diplomației a mai spus că MAE a propus și simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal.

O altă propunere se referă la creșterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spațiu.

Totodată, Corlățean a subliniat nevoia ca orice suplimentare a numărului de cabine de vot să fie corectată cu creșterea personalului din secții de votare. În acest sens, MAE s-a oferit „să pună la dispoziție diplomați, care nu fac politică și sunt imparțiali”.

Ministrul de Externe a mai declarat că, „în ciuda criticilor, care au o anumită fundamentare, și de facto, și de jure, MAE și-a făcut datoria și a respectat exact competențele și prevederile legale”. Corlățean le-a prezentat, cu această ocazie, scuze românilor care au stat ore întregi la coadă și celor care nu au putut vota.