Corlățean: Sunt români în Mexic, America Latină, Asia care au căzut în plasa unor rețele de droguri

Publicat: 21 09. 2013, 14:43
Actualizat: 01 02. 2019, 14:36

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat, sâmbătă, că, din păcate, sunt cetățeni români, inclusiv în Mexic, în America Latină și în Asia, care „au căzut în plasa unor rețele de trafic de droguri”, el transmițând „un semnal politic de avertizare, să nu se joace nimeni cu focul!”

Întrebat de jurnaliști despre faptul că unii români nu sunt primiți în Mexic, fiind întorși de la aeroport, ministrul Titus Corlățean a spus că „sunt anumite situații, dar nu o regulă”.

„Sunt anumite situații, dar nu ca o regulă. Mai apar astfel de situații de excepție și în astfel de ocazii acordăm tot sprijinul consular dacă sunt probleme legate de pașapoarte, dacă sunt probleme legate de alte lucruri, astea încercăm să le reglăm”, a spus Corlățean, care a menționat că, dacă tot a venit vorba despre Mexic, trebuie precizat că sunt cetățeni români care „au căzut în plasa unor rețele de trafic de droguri, unii sunt transportatori de droguri și, din păcate, suportă consecințe”.

„Însă pentru că ați vorbit de Mexic, eu aș vrea să menționez un alt subiect, mult mai complicat, mult mai delicat și care se regăsește în America Latină și în Asia. Din păcate, concetățeni de-ai noștri, inclusiv în Mexic, au căzut în plasa unor rețele de trafic de droguri, unii sunt transportatori de droguri și, din păcate, suportă consecințe. Avem astfel de situații în care noi încercăm, cu sprijin consular, să le acordăm asistență consulară, dar vreau să atrag atenția foarte serios și ăsta este și sensul campaniei pe care am demarat-o ieri (n.r. – vineri) cu spoturi pe care sperăm să le preia mass-media de avertizare”, a mai spus Corlățean, care a adăugat că sunt peste 30 de state în lume în care traficul de droguri se pedepsește cu pedeapsa capitală, menționând că sunt situații în care românii trebuie să se ferească, să nu facă greșeli.

„Sunt peste 30 de state în lumea asta în care traficul de droguri, cărăușia de exemplu, nu doar consumul, se pedepsesc cu pedeapsa capitală și avem astfel de situații, din păcate, în care românii trebuie să se ferească, să nu facă greșeli. Vrem să informăm cât mai mult cetățenii români să nu facă astfel de greșeli și mai ales chestiuni legate de droguri. Sunt cazuri și în Mexic și vă spun că suntem extrem de preocupați, facem demersuri, dar transmit și un semnal politic de avertizare să nu se joace nimeni cu focul”, a mai spus el.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au semnat, vineri, un act adițional de prelungire a Acordului de colaborare dintre cele două instituții, în vederea susținerii campaniei de difuzare la posturile de radio și televiziune a unor spoturi care să conțină alerte de călătorie în sprijinul cetățenilor români care călătoresc în străinătate în situații de risc.