COVID-19. Reacția lui Orban la decizia-bombă a CCR privind carantina. „Trebuie să fim pregătiți cu orice modificare legislativă se impune”

Publicat: 25 06. 2020, 19:47
DECIZII. Ludovic Orban pus în fața unei situații noi, neașteptate: carantinarea populației, neconstituțională!

Curtea Constituțională a dat joi o lovitură grea Guvernului. Judecătorii CCR au decis că nu este constituţional ca cetăţenii să fie obligaţi să stea în carantină sau în autoizolare, deşi sunt infectaţi cu COVID-19. Consecința acestei decizii ar putea fi una majoră: ar trebui să dispară orice tip de restricţie pentru cei care vin în ţară, ori cei internaţi, în lipsa unei legi votate de Parlament.

Premierul Ludovic Orban a reacționat, în debutul şedinţei de guvern, spunând că trebuie apărat cadrul legal pentru protejarea cetățenilor împotriva coronavirusului:”Trebuie să fim pregătiţi cu orice modificare a legislaţiei care se impune, în cazul în care sunt afectate articole care ne creează cadrul legal pentru dispozitivul de apărare a cetăţenilor împotriva COVID”:

Ludovic Orban l-a întrebat pe prim-ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, dacă se confirmă informaţiile potrivit cărora nu ar exista temei pentru carantină şi izolare. „Domnule ministru Predoiu, voiam să vă cer un punct de vedere legat de decizia de astăzi a Curţii Constituţionale privitoare la carantină, izolare, pentru că au apărut speculaţii legate de faptul că nu ar exista temei pentru carantină şi izolare. Mie nu mi s-a părut că a existat o astfel de decizie”, a declarat Orban.

Ce spune ministrul Justiției

Ministrul a replicat că până la publicarea în Monitorul Oficial este vorba doar despre o informaţie de presă, care nu poate genera efecte juridice.

„În primul rând, trebuie să vedem decizia în ansamblul său şi motivarea şi după aceea, evident, trebuie să stabilim un mod de reacţie faţă de această decizie, care prin forţa legii va deveni obligatorie odată publicată în Monitorul Oficial. Până la publicarea în Monitorul Oficial, vorbim doar de o informaţie de presă”, a spus Predoiu, citat de Agerpres.

CCR a admis joi sesizarea Avocatului Poporului asupra unor prevederi referitoare la instituirea carantinei, el precizând că toate măsurile luate de Guvern au ca scop limitarea îmbolnăvirilor în contextul pandemiei de COVID-19.

Dispoziţii ale articolului 25 alineatul 2 teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi din OUG 11/2020 referitoare la unele măsuri aferente instituirii carantinei „nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate a legii şi afectează drepturi şi libertăţi fundamentale”, a stabilit, joi, Curtea Constituţională a României.

Urmează ca decizia să fie publicată în Monitorul Oficial și motivată pentru a se vedea exact care sunt motivele de neconstituționalitate și ce poate face Guvernul pentru a nu scăpa pandemia de sub control.