Cristian Preda: „N-ar fi rău ca Ponta să trimită mai devreme decât i-a cerut CCR datele arhicunoscute”

Publicat: 15 08. 2012, 12:51
Actualizat: 15 08. 2012, 22:01

Prim-vicepreședintele PDL Cristian Preda apreciază drept „rațională” decizia CC de a devansa data la care se va pronunța asupra referendumului și consideră că n-ar fi rău ca premierul să arate că dorește să conribuie la depășirea crizei și să trimită mai devreme Curții datele „arhicunoscute”.

„Decizia CCR de a devansa cu zece zile data la care se va pronunța asupra referendumului din 29 iulie e rațională. Să sperăm că până pe 21 august nu va apărea vreun obstacol nou”, scrie Preda pe blogul său.

În opinia sa, sunt utile și explicațiile despre listele electorale furnizate de judecători Guvernului, care „a blocat, prin MAI, pe 2 august, luarea unei decizii”.

„N-ar fi rău ca și Victor Ponta să arate cât de mult își dorește să contribuie la depășirea crizei și să trimită mai devreme decât i-a cerut Curtea datele mult-așteptate și arhicunoscute”, adaugă prim-vicepreședintele PDL.

El scrie că merită notat că, potrivit unor relatări ale presei, pare să se fi ajuns la un acord în sânul Curții și cu privire la numărul necesar de voturi pentru a invalida referendumul. „Legea spune că validarea se face cu minimum două treimi, fără a pomeni ceva despre numărul de voturi necesare invalidării. Logica juridică elementară spune atunci că invalidarea intervine dacă nu se atinge pragul de 6 la 3 pentru validare. Ceea ce înseamnă că referendumul e invalidat nu doar cu 6 voturi la 3, ci și cu orice vot de tipul 5 la 4”, consideră Preda.

Curtea Constituțională a admis, marți, solicitarea formulată de președintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului ședinței CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică și impactul asupra economiei.

Curtea Constituțională a solicitat Guvernului să comunice, până la 21 august, listele electorale permanente actualizate până la data de 10 iulie.

Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.

Curtea Constituțională a mai precizat, după ședința de marți, că se va pronunța cu o majoritate de două treimi, adică șase voturi din nouă, asupra valabilității referendumului din 29 iulie, conform Legii privind organizarea și funcționarea CC.