Cu câteva luni înainte de alegeri, Cioloș le dă o veste neașteptată primarilor. Planul premierului cu Fondul de rezervă

Publicat: 22 02. 2016, 14:22
Actualizat: 22 02. 2016, 19:05

Șeful Executivului a anunțat că va propune anumite soluții care să atenueze fenomenele negative care au fost semnalate la nivelul administrației locale. ”Soluțiile pe care le vom propune trebuie foarte bine fundamentate, cu diferite alternative care să fie discutate public în mod serios și responsabil, dincolo de interese electorale sau interese pe termen scurt și trebuie să fie bazate pe informații corecte și detaliate”, a declarat Dacian Cioloș.

El a precizat că autoritățile publice locale trebuie să fie preocupate de atragerea unor investiții directe în comunitățile locale, crearea de noi locuri de muncă și implicit surse suplimentare la bugetele locale, îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor locale, eliminarea evaziunii fiscale la nivel local, regândirea sistemului de impozite și taxe locale, mai ales a impozitului pe proprietate.

„Poate analizăm trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piață a imobilelor și nu pe baza amplasării lor”, a spus primul-ministru.

În finalul discursului său, premierul a amintit că urmează un an electoral, ceea ce aduce o formă de presiunie suplimentară asupra administrației publice locale. Ținând cont de realitățile politico-economice ale României, premierul s-a arătat sceptic în ceea ce privește posibilitatea de creștere a alocațiilor bugetare în următorii doi ani.

”Trebuie să spunem deschis că în următori 2 ani (2016-2017-n.r.) nu există perspectiva unor creșteri semnificative ale transferurilor de la bugetul central sau al transferului a noi surse de venit. Noul Cod Fiscal oferă o relaxare fiscală care sperăm să aibă un efect benefic atât asupra dezvoltării economice, cât și asupra gradului de colectare a veniturilor bugetare, dar acesta, foarte probabil, nu se va manifesta imediat”, a declarat șeful Executivului.

În opinia acestuia, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului trebuie alocate resurse doar pentru urgențe.

„(…)Să reducem la maxim alocările din Fondul de rezervă al Guvernului, care să fie destinate chiar numai pentru situații cu adevărat excepționale, astfel încât să nu-i mai premiem pe cei neperformanți”, le-a mai spus premierul primarilor prezenți.

Totodată premierul a subliniat faptul că cea mai importantă sursă de finanțare rămân actualele bugete și de aceea trebuie să crească eficiența în utilizarea fondurilor publice.

„De prea multe ori banii se risipesc pe proiecte ce nu reprezintă prioritățile adevărate ale comunităților noastre sau prețurile pe care le plătim pentru anumite bunuri sau servicii sunt mult exagerate”, le-a spus Cioloș primarilor.

În acest context, el și-a exprimat opinia și în ceea ce privește regionalizarea, proces care în viziunea sa trebuie reluat și analizat fără partizanat politic. De asemenea, trebuie ca administrarea regională să fie gândită în așa fel încât să fie convergentă cu programele și condițiile cerute de Uniunea Europeană pentru a utiliza la maximum banii europeni.