Cum a descoperit consilierul lui Iohannis că „părem mai proști decât suntem”. Mihalache: „Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm”

Publicat: 29 03. 2016, 10:54

Mihalache a făcut un bilanț al ultimului an în materie de politică externă, spunând că România a reușit să mențină atenția pe flancul estic al NATO, să dezvolte o relație „funcțională și de solidaritate” cu Ucraina, să reconstruiască o relație funcțională cu Polonia, să facă un summit NATO al șefilor de stat și de guvern din Europa Centrală și de Est la București și să mențină atenția partenerilor asupra Mării Negre.

„Dacă e uităm la ultimul an (…) nu cred că România nu a făcut mutările cele mai bune și cele mai inspirate și nu a câștigat, inclusiv în rândul partenerilor transatlantici și europeni ideea, imaginea unei țări pe care se poate conta”, a concluzionat el.

„Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm și să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă și lipsită de imaginație e politica externă a României pentru că există și asemenea tentații a unor actori politici, a unor analiști politici sau a unor comentatori. Până la urmă, riscăm să părem noi înșine, iertați-mi cuvântul neacademic, mai proști decât suntem”, a susținut Dan Mihalache.

Afirmațiile sale au venit după ce consilierul premierului Dacian Cioloș pe politică externă, Cătălin Ungur, prezent la dezbatere, a afirmat că România este mult prea puțin prezentă în dezbaterile publice europene, transatlantice sau la Washington. De asemenea, el a subliniat că în cadrul NATO România trebuie să fie mai hotărâtă.

„Știm exact ce vrem de la summitul NATO de la Varșovia, știm în ce măsură putem să avansăm parteneriatele strategice, dar, din punctul meu de vedere, nu este suficient. Este doar o componentă care ne asigură o poziționare pe o anumită dimensiune astfel încât să fim cât mai puțin surprinși dacă cineva face o mișcare. Cred că trebuie să adăugăm la această componentă o componentă de prosperitate, de dezvoltare economică”, a explicat Ungur.

El a mai spus că este necesar un pion central care să-și asume responsabilitatea soluțiilor. „Important este să putem să împingem lucrurile mai departe și este important să putem să avem capacitatea să anticipăm unde vrem să fim peste cinci ani”, a conchis Ungur.

În discursul său, Mihalache a mai subliniat că trebuie să menținem echilibrul unei abordări unitare în materie de politică externă și consensul din ultimii 20 de ani în ceea ce privește orientările majore în plan diplomatic.

„România poate să fie un pivot la Marea Neagră, un pivot de stabilitate și un stat care proiectează stabilitate și securitate în regiune, așa că eu cred că e nevoie de foarte multă înțelepciune și de a nu strica din motive politicianiste, de campanie electorală internă lucruri care au funcționat în sistemul politic din România, indiferent cine a fost la putere”, a avertizat consilierul prezidențial.