Cum a devenit domnul Caraș personajul principal într-o poveste scrisă de Elena Udrea și Traian Băsescu. EXCLUSIV

Publicat: 15 05. 2013, 12:03
Actualizat: 06 07. 2016, 03:57

Disidenții din PDL care gravitează în jurul Elenei Udrea pregătesc o mutare surpriză. Pe 25 mai, cu o zi înainte ca democrat-liberalii să sărbătorească ziua partidului,  ar urma să se facă un anunț oficial privind strângerea rândurilor în Partidul Popular, care la momentul respectiv să aibă numărul necesar de senatori și deputați care să constituie grupuri parlamentare proprii, au declarat pentru gândul, surse democrat-liberale. Potrivit acestora, în perioadă următoare numărul demisiilor din PDL ar urma să crească. Disidenților din PDL ar urma să li se alăture și oameni din PPDD.

Până acum trei parlamentari democrat-liberali au demisionat din partid și activează ca independenți, Mihaela Stoica, Valerian Vreme și Cadar Leonard. De asemenea, trei deputați aleși pe listele PPDD  activează acum ca independenți: Constantin Bucur, Cezar Cioată și Mihai Tararache. 

Preluarea Partidului Popular – care este înregistrat și a participat chiar la alegeri având semnul electoral o torță, același model cu Flacăra democrației folosită de președintele Traian Băsescu anul trecut în campania pentru referendum – ar urma să se facă, cel mai probabil în toamnă, cu ocazia unui congres.

Inițial, în discuțiile purtate, planul era ca mutarea să fie făcută acum, ba chiar se lua în calcul ca șefia partidului să fie preluată de europarlamentarul Cristian Preda. O variantă în discuție este o conducere colectivă. Până la urmă, formalizarea ar urma să aibă loc în toamnă, cu ocazia unui congres al Partidului Popular. „Lui Cristian Preda i s-a făcut oferta să conducă disidența din PDL”, au mai declarat sursele citate.

Cât privește relația cu Mișcarea Populară, sursele citate susțin că PP este un demers paralel, MP menținându-și statutul de fundație.

„Noi suntem doar cinci oameni, nici sediu n-avem”

Partidul Popular este condus de Costel Caraș, inginer și fermier, cel care a vărsat pe câmp laptele în timpul scandalului aflatoxinei. Caraș a ajuns președinte la PP în urmă cu un an. „Ca partid eram zero. Ne trebuiau niște oameni cu bani să facem campanie, să trăim și noi pe lângă ei”, a explicat pentru gândul, vicepreședintele Partidului Popular, Mihai  Margoi. El spune că nu știe de planurile privind o construcție alături de disidenții din PDL, dar „poate Caraș să fi discutat cu Băsescu”. „O să anunțe el ceva dacă îi dă voie Băsescu”, a spus Margoi, care susține că de la alegeri nu l-a mai văzut pe șeful său de partid decât o dată: „secretarul general e inventator și ne-a chemat să vedem o invenție”. În rest, nu are prea multe explicații pentru interesul față de PP: „noi suntem doar cinci oameni, nici sediu n-avem”.

„Cu președintele m-am întâlnit o singură dată, dar la poartă la Cotroceni”

Chiar și fără sediu la partid, Costel Caraș admite, pentru gândul, că a „fost întrebat dacă există disponibitate” pentru colaborare, însă nu vrea să dea vreun nume pe motiv că nu au fost vorba de ceva concret.  Despre Băsescu: „domnul Margoi are o părere foarte bună despre mine. Cu președintele m-am întâlnit o singură dată, dar la poartă la Cotroceni la un protest al fermierilor”. În rest, „sunt zvonuri, le-am văzut și eu”.

Cu toate acestea, câteva elemente se potrivesc cu planul disidenților pedeliști: un congres era în intenție a fi organizat la sfârșitul lui mai, însă s-a decis să se amâne pentru la toamnă. Explicația lui Caraș: „anul acesta se anunță un an bun pentru agricultură și se pare că recoltarea va fi în mai”.

Oricum, lasă ușa deschisă pentru pedeliștii nemulțumiți: „dacă vin, va fi o discuție atunci”.

PP, care are în jur de 20 de filiale în țară, a participat la alegerile din decembrie, obținând aproape 20.000 de voturi, reprezentând 0,15%.

 

EUROVISION 2013. Cezar Ouatu se luptă în SEMIFINALA 2 cu 16 concurenți, din 17 țări

EUROVISION 2013. Lista țărilor calificate în FINALĂ după prima semifinală a EUROVISION 2013, din 14 mai