Cum împart PSD și PNL funcțiile în teritoriu / SURSE: Alianțe punctuale în județe unde este puternic USR

Publicat: 20 02. 2024, 01:00
Actualizat: 20 02. 2024, 11:03

Negocieri în coaliție: faza pe județe. Alegerile locale atârnă greu, la fel și politica de alianțe. Un lucru este cert: PNL și PSD vor face front comun în fața USR.

Mai exact, surse din interiorul coaliției afirmă că s-au decis alianțe punctuale în orașele cu primari USR, cum ar fi Capitala, Timișoara sau Brașovul.

La Timișoara, lucrurile sunt clare: candidatul comun va fi liberalul Nicolae Robu, care a intrat deja în campanie, cu plimbări prin oraș și care îl provoacă direct pe Dominic Fritz la o dezbatere televizată.

Coaliția se bazează și la Brașov pe întoarceri. Numele vehiculate sunt George Scripcaru, la PSD, pentru funcția de primar și liberalul Adrian Veștea pentru Consiliul Județean.

Vește, actual ministru al Dezvoltării, s-ar întoarce, astfel, de unde a plecat. Înainte să ajungă în Guvern, Veștea deținea și președinția Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

La Constanța, ar urma să candideze pentru funcția de primar un social-democrat, fostul primar Decebal Făgădău.

La Ploiești, ar rămâne candidat pentru un nou mandat de primar Andrei Voloșevici, dar nu din partea PNL, ci din partea PSD. Organizația social-democraților din Ploiești l-a prezentat oficial candidat, în vara anului trecut. Voloșevici este încă membru PNL, iar șefii lui pe linie de partid i-au cerut demisia din funcția de primar, în iunie 2023.

Organizația PNL Prahova a fost zguduită după plasarea sub control judiciar, care a dus la demisia lui Iulian Dumitrescu, liderul filialei.

În județul Maramureș este aceeași schemă, un partid va lua Consiliul Județean, celălalt primăria Baia Mare. Informațiile sunt că actualul șef al Consiliului, liberalul Ionel Bogdan, va merge la primăria Baia Mare, lăsând locul liber la județ pentru PSD.

Ionel Bogdan a câștigat șefia CJ Maramureș în 2020, în fața social-democratului Gabriel Zetea, care a condus timp de patru ani judeţul.

Cum se împarte Capitala

La București, banda de alergare în cursă ar fi mai puțin aglomerată, dacă Gabriela Firea ar alege un post de europarlamentar. Citește mai multe aici. 

Astfel, forțele s-ar uni în spatele unui candidat PNL, care ar putea fi, cel mai probabil, Sebastian Burduja, autorul unui discurs de candidat, pe 1 februarie, când a prezentat „a treia cale”.

La sectoare se mai poartă discuții. Sectorul 1 este disputat de ambele partide. PSD ar vrea propriul candidat, în ideea că oferă liberalilor Primăria Generală pentru sectoarele 1 și 2. PNL nu cedează și ar vrea să-l impună pe George Tuță.

La sectorul 2, lucrurile s-ar fi tranșat pentru candidatul PSD, în persoana actualului prefect Rareș Hopincă.

La celelalte sectoare lucrurile sunt tranșate, primarii în funcție având cele mai multe șanse de câștigare a unui nou mandat.

Sursa: Mediafax foto

CITEȘTE ȘI:

Nicuşor Dan SUSȚINE că nu revine în USR: La aceste alegeri, fără discuţie rămân independent

Nicolae Ciucă ANUNȚĂ că românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie