Cum s-au certat pedeliștii cu opoziția pentru Regele Mihai. Berceanu: „A fost decorat de Stalin”. CITEȘTE AICI STENOGRAMA

Redactor:
Raul Florea
Cum s-au certat pedeliștii cu opoziția pentru Regele Mihai. Berceanu: „A fost decorat de Stalin”. CITEȘTE AICI STENOGRAMA
Invitarea Regelui Mihai în parlament a generat o întreagă ceartă între pedeliști și opoziție în ziua dinaintea votului din plen

Invitarea Regelui Mihai în parlament a generat o întreagă ceartă între pedeliști și opoziție în ziua dinaintea votului din plen. Propunerea liberalilor ca fostul șef de stat să participe luna viitoare la o ședință solemnă dedicată împlinirii vârstei de 90 de ani a aprins spiritele în birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului. Democrat-liberalul Radu Berceanu a ridicat problema decorării regelui de către Stalin, vicepreședintele Camerei Deputaților, Ioan Oltean, a argumentat că în fața plenului trebuie să se prezinte doar cei aflați în exercițiul funcțiunii, în timp ce liderului deputaților PDL, Mircea Toader, a propus ca Regelui să-i fie oferită o sală separată. Reacția opoziției: „Domnul Toader este un comunist pocăit”, a fost afirmația pesedistului Ilie Sârbu, în timp ce liberalul Puiu Hașotti a recurs tot la istorie: „și Churchill și Roosevelt au fost decorați de Stalin. Ce facem?”

Mircea Toader: Doamna președinte, cred că toată lumea stimează, cel puțin vârsta Majestății Sale dar cred că este puțin deplasat să facem un plen reunit. Eu cred că ar fi util și frumos, din partea noastră, să stabilim o sală, în care putem să ne întâlnim cu toții, să îl aniversăm, pentru că este aniversarea unei vârste. Mi se pare corect să nu fie la nivelul plenului reunit, nici nu e șef de stat, dar niciodată nu a fost aniversată vârsta cuiva la nivelul acesta și cred că putem să oferim – asta este propunerea mea, cel puțin – să oferim o sală, în care toți colegii noștri care vor să vină, sigur să poată să o facă.

Nicolae Bănicioiu: Vreau să vă spun că este prima oară – de fapt, nu este pentru prima oară – este pentru prima oară, la un Birou reunit, când văd că domnul lider de grup a vorbit ca un comunist adevărat. A uitat că a fost monarhist, la un moment dat! Singura precizare pe care vreau să o fac este că nu este vorba despre o aniversare obișnuită, a unei persoane obișnuită ci a singurului șef de stat, care a mai rămas în viață, din perioada celui de al doilea război mondial, ne mai punând la socoteală ceea ce a însemnat Majestatea Sa pentru istoria României. Asta nu înseamnă că are vreo implicație politică, în nici un caz. Asta a sesizat bine colegul nostru.
Roberta Anastase: Deci am înțeles complimentul de început, pentru domnul Toader. Nu am înțeles dacă ați formulat și o propunere.
Ilie Sârbu: O mică rectificare vreau să fac și, sigur că, nu îmi aparține, aparține colegului meu. Domnul Toader este un comunist pocăit!
Mircea Toader: Nu am fost din convingere, pentru că, altfel, nu îți dădea voie pe vapor!
.
.
.
Călin Popescu-Tăriceanu: Cred că, astăzi, putem trece peste o serie de sentimente și resentimente amestecate cu ceea ce am învățat în perioada comunistă, în școală, cu toate lucrurile care ne-au fost inoculate timp de 20 de ani, cât am făcut școală și facultate și putem să privim cu o anumită detașare și cu respect față de istoria acestei țări și față de personalitățile care au avut o contribuție remarcabilă la istoria României și nu numai a României, ci a întregii Europe. Țineți cont că regele a fost decorat, la sfârșitul războiului, pentru actul de curaj pe care l-a făcut la 23 august și care, după cum bine știți, a scurtat și durata războiului și, mai presus de orice, a salvat sute de mii de vieți omenești.
Puiu Hașotti: Eu vă spun că este absolut normal ca la vârste de felul acesta, să avem ședințe comune ale Parlamentului pentru toți președinții României. Vine și vremea domnului Băsescu, vine și vremea domnului Iliescu, căruia îi doresc, la 85 de ani, să îl chemăm sau la 90 sau 100 de ani, poate că și Emil Constantinescu. Care este problema, dacă invităm foștii președinți ai României într-o ședință solemnă, de 30 de minute, să vină și să țină un discurs, în fața Camerelor reunite. E un gest cât se poate de firesc, e normal! Și de la aceste considerente am pornit, când am făcut solicitarea respectivă.
Radu Berceanu: În legătură cu decorațiile…? La care decorații v-ați referit? Domnul Tăriceanu a spus: este monarhul care a fost la sfârșitul războiului decorat… el a fost decorat de Stalin.
Puiu Hașotti: Da, dar la vremea aceea nu aveați voie să vorbiți așa și nici curajul.
Radu Berceanu: Eu m-am născut pe 5 martie 1953, când se zice că a murit Stalin, așa că… Dar a fost decorat de Stalin.
Călin Popescu-Tăriceanu: Dragă Radu, putem să facem abstracție, dacă tu ai făcut această remarcă de decorația dată de Rusia, dar aprecierile nu au fost exclusiv ale Rusiei, americanii și englezii, știi foarte bine că au avut aceeași apreciere, pentru că în final a fost un efort mai mic și al lor și în principal, știm foarte bine că, considerentul principal nu era efortul de război, ci salvarea de vieți omenești.
Puiu Hașotti: Dar, domnule Berceanu, și Churchill și Roosevelt au fost decorați de Stalin. Ce facem?
.
.
.
Ioan Oltean: Dacă îmi dați voie doamna președinte. Eu aș vrea să vă asigur că nu ne este teamă de nimic, nu avem un sentiment de teamă față de Majestatea Sa sau față de oricine care are o gândire regalistă și nu de altă natură. De asemenea, nu credem că toți cei de dreapta sunt regaliști sau sunt oameni care susțin regele. Noi credem că instituția aceasta solemnă a adunării festive a Camerelor reunite este prea mult și vrând – din câte îmi amintesc eu – întotdeauna, în fața Camerelor reunite ședință solemnă, domnule senator, s-au adresat oameni în exercițiu funcțiunii, președinți de stat în exercițiu sau alții, unde am făcut noi mici abateri de la normele Regulamentului ședințelor comune, au fost oameni care dețineau funcțiile respective, erau oameni în exercițiu și nicidecum foști șefi de stat, foști directori generali de la Banca Mondială sau din altă parte. Este un punct de vedere care, sigur, nu este deținătorul adevărului absolut, dar ceea ce vreau să subliniez încă odată este că nu avem nici un fel de teamă. Este un punct de vedere al nostru care nu este generat de teamă față de acest eveniment, ci, pur și simplu, așa considerăm noi că trebuie să se desfășoare lucrurile la nivelul Parlamentului României.

Puiu Hașotti:Foarte scurt. Aș vrea să le dau o scurtă replică celor doi „tovarăși” de la PD-L, mă rog..
Ioan Oltean: Tovarăși în Parlament cu tine, domnule profesor.
Puiu Hașotti:Aș vrea să le amintesc, în primul rând, celor doi cam ce opinie are domnul președinte Traian Băsescu despre Parlament. În orice caz mult mai proastă decât o au mulți dintre noi despre Majestatea Sa Regele Mihai. Și vreau să vă mai spun atât, că, spuneam și cu altă ocazie, românii au făcut povești frumoase, basme populare frumoase cu regi, împărați și prinți; cu președinții au făcut bancuri.Supuneți la vot și să terminăm discuția, că nu are rost!

Vezi aici stenograma discuției din Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Truc genial: cum scoți sâmburii din măsline ușor. Secretul grecilor s-a aflat, e senzațional
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide