Gândul
  • Publicat:
Politică

Cum se vede criza de la București. Boc: „Lucrurile sunt sub control dacă nu facem vreun exces”. Antonescu: „Obama e îngrijorat, Boc e din ce în ce mai vesel”

Cum se vede criza de la București. Boc: „Lucrurile sunt sub control dacă nu facem vreun exces”. Antonescu: „Obama e îngrijorat, Boc e din ce în ce mai vesel”
Un nou val al crizei economice pare a fi prins doar opoziția de la București, în tabăra puterii previziunile fiind optimiste.

Un nou val al crizei economice pare a fi prins doar opoziția dela București, în tabăra puterii previziunile fiind optimiste.

„Cu echilibru și prudență putem trece prin această perioadădificilă, dar este foarte important ce se întâmplă în jurul nostrupentru că, din perspectiva României, lucrurile sunt sub controldacă nu facem vreun exces sau un pas înapoi pe linia reformelor”, adeclarat premierul Emil Boc. El a insistat că România „areavantajul unei ușoare stabilități macroeconomice” ca urmare amăsurilor de austeritate luate anul trecut.

De la ministerul de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu spune și el că”suntem într-o situație bună”. „Cred că trebuie să fim puținîngrijorați, pentru că economia României este dependentă deeconomia altor țări, dar eu cred că suntem într-o situație bună,pentru că am fost prudenți. Am dat bani pentru investiții, am reduscheltuielile curente, deci avem o stabilitate la nivelmacroeconomic”, a afirmat ministrul.În același ton,vicepreședintele PDL Sever Voinescu a comentat că ar lua premiulNobel dacă ar ști cum va fi afectată țara noastră de evoluțiileinternaționale, însă, a adăugat el, „România anului 2011 este multmai pregătită să facă față unei crize economice mondiale decâtRomânia anului 2008”.

Borbely: Criza ne-ar puteaafecta dacă intervine instabilitatea politică

O nouă criză „ar putea afecta România dacă se întâmplă ceva carenu depinde de noi sau intervine instabilitatea politică”, este depărere vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely. „Dacă neuităm la cifrele macroeconomice, sunt în avantajul nostru. Avem odatorie externă mică, față de majoritatea celorlalte țări. Dartrebuie să fim foarte precauți în legătură cu cheltuielilebugetare, de aceea și facem acea analiză”, a spus el, citat deMediafax.

Tăriceanu: România esteextrem de fragilizată

Din opoziție, perspectivele României în fața unei noi crizeeconomice nu se văd tocmai bine. „Nu putem să fim relaxațicontrapunând imaginea unui Obama îngrijorat, ba chiar lastrâmtoare, imaginea unei economii americane care, pentru primadată în istorie, scade în rating și imaginea unui Emil Boc din ceîn ce mai vesel, cu o economie din ce în ce mai înfloritoare, cu orecesiune la timpul trecut și cu perspective din ce în ce maifrumoase în materie de inaugurări”, a declarat președintele PNLCrin Antonescu. Șeful liberalilor a adăugat că „România a arenevoie mai mult decât oricând de guvernanți, de administratoriresponsabili, serioși, fără demagogie, fără populism, iar aceștianu pot fi Traian Băsescu, Emil Boc și asociații lor”.

Și fostul premier Călin Popescu Tăriceanu consideră că efecteleunei noi crize vor avea consecințe foarte puternice asupraeconomiei românești. „România este extrem de fragilizată în urmacrizei economice care a fost prost gestionată de Guvernul Boc, carea agravat efectele crizei mondiale și nu a luat niciun fel demăsuri de redresare”, a spus Tăriceanu.

Mai temperat, pesedistul Viorel Ștefan, deputat în comisia debuget, spune că instabilitatea mondială va avea un impact mai micaasupra României, de vreme ce racordarea țării noastre la piețeleinternaționale este una slabă. „Sistemul bancar românesc esterelativ stabil și ținut sub control, iar din acest punct de vederepoliticile excesiv de prudente ale Băncii Naționale ne protejează.În ce privește piața valorilor mobiliare, din păcate România nu areo piață dezvoltată și racordată la fluxul mondial, dar tocmaiaceastă lipsă de conexiune cu celelalte piețe va face ca uneventual șoc intern să nu fie atât de mare”, a spus deputatulPSD.

(Alina Novăceanu, [email protected], Liviu Dădăcuș,[email protected], Florin Ciolac,[email protected], Emma Toader,[email protected])

Inchide