Cum vede Băsescu „înțelegerea murdară” din USL pentru revizuirea Constituției: „Te facem președinte, domnule Antonescu, dar pe post de paiață”

Publicat: 11 06. 2013, 21:43
Actualizat: 28 09. 2013, 16:55

Rescrierea Constituției cu „defrișarea atribuțiilor” prezidențiale este văzută de Traian Băsescu ca o „înțelegere murdară” în interiorul USL pe care a catalogat-o drept „odioasă”.

„Ce mi se pare odios, dincolo de faptul că îmi repugnă ușurința cu care treci peste referendum fără o explicație juridică, mă uit la funcția de președinte. Se defrișează atât de tare atribuțiile președintelui încât cred că e o înțelegere murdară: rămâi candidatul nostru și te facem președinte, dar chiar te alegem degeaba, domnul Crin Antonescu”, a interpretat președintele, invitat la B1, modul în care s-a amendat Constituția în comisia specială din Parlament.

Băsescu și-a pus comentariul pe seama observațiilor personale „ca un politician experimentat”. „Nu poți să faci un președinte ales să-l pui pe post de paiață la Cotroceni”, a susținut actualul președinte, declarându-se împotriva trunchierii atribuțiilor  unui președinte ales.

„Să propună Parlamentului doar șefii serviciilor secrete? Dacă e slab i se spune „Dacă vrei să-i treacă, mi-i pui n plic”. Pentru ce motiv mai alegi președintele? Lasă-l la Parlament, pe bani pe araanjamente, cum se puneau președinții Consiliului județean. Nu văd ce rost ar mai avea un președinte defrișat de atribuțiuni. Președintele nu-i un om să stea-n borcan”, a spus Băsescu, anticipând că „USL nu se va rupe, dar una din condițiile ca domnul Antonescu să fie susținut este să nu aibă atribuțiuni”.

Actualul președinte a găsit însă și câteva beneficii ale funcției. „Depinde ce-ți propui. Dacă îți propui să-ți găsești un loc de muncă relativ bine plătit, cu casă de protocol și mașină la dispoziție, o poți face”, a mai spus Băsescu.