Cum vrea PSD să repare „inechitățile majore” create de Guvernul Cioloș privind salarizarea

Publicat: 07 09. 2016, 19:54
Actualizat: 26 03. 2019, 13:33

Parlamentarii PSD susțin, într-un comunicat de presă, că cele două ordonanțe privind salarizarea din sectorul bugetar, așa cum au fost redactate de Cabinetul Cioloș, sunt inaplicabile și creează inechități majore pentru că exclude anumite categorii profesionale- asistenții sociali (118.000 angajați) și cei care lucrează în unitățile medico-sociale (peste 3000 de angajați).

În același timp, susțin cei de la PSD, pentru aceeași categorie de personal există diferențieri inacceptabile pentru personalul TESA, între spitalele clinice și neclinice, plata gărzilor pentru medici este calculată la salariul din 2009, nu din 2016, bazele de referință pentru unele categorii de personal sunt diferite (se utilizează fie baza de referință 2009, fie baza de referință 2016), iar sporurile sunt total discriminatoriu aplicate.

Social-democrații mai susțin că nu pot fi efectuate încadrările pentru școlile primare, școlile speciale, cluburile sportive școlare, pentru sute de posturi care nu se regăsesc în ordonanță (universități, unitățile conexe din învățământul preuniversitar, cămine, cantine).

„Încadrările stipulate în ordonanțele sus-amintite nu se bazează pe principiul fundamental al performanței persoanei, fiind anulată salarizarea pe baza performanțelor profesionale. De asemenea, promovarea unei H.G. pentru aplicarea O.U.G. 43/2016 și O.U.G. 20/2016 nu a adus clarificările necesare. (…) Comisiile de învățământ și, respectiv, de muncă din Senat și Camera Deputaților, for decizional, vor prelua propunerile sindicatelor, le vor transforma în amendamente și vor face corecturile necesare astfel încât cele două documente ce vor deveni legi să poată fi aplicate și să nu producă bulvesarea societății”, se mai arată în comunicat.

PSD va avea, marți, 13 septembrie, o întâlnire de lucru cu reprezentanții sindicatelor interesate (educație, sănătate, administrație publică, transporturi, justiție etc.), la inițiativa grupurilor sale parlamentare.

Ordonanța de urgență privind salariile bugetarilor (20/2016) a fost adoptată în ședința Executivului din 8 iunie. Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, declara atunci că 650 de mii de persoane vor beneficia de prevederile actului normativ, iar impactul bugetar este de 870 de milioane pentru anul acesta și de 2,6 miliarde lei pentru anul următor.

Mai mult, Dragoș Pâslaru afirma, la acel moment, că OUG elimină inechitățile din sistemul salarizării bugetarilor. Prevederile OUG se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017.

La sfârșitul lunii august, Guvernul a adoptat și OUG privind salarizarea persoanelor plătite din fonduri publice, care viza în special plata gărzilor pentru medici.