Dan Diaconescu le cere banii „spionilor” din PPDD: „Dacă nu se întorc în partid și nu vor să plătească 2 milioane de euro, îi dau în judecată”

Publicat: 15 05. 2013, 15:50
Actualizat: 07 08. 2015, 14:29

Dan Diaconescu a început să rămână fără parlamentari, după ce cinci deputați și un senator au decis să plece către PNL, PC sau să rămână independenți, în timp ce alți doi deputați au fost excluși. Înainte de alegerile parlamentare din 9 decembrie, toți candidații PPDD au fost obligați să semneze o clauză prin care erau obligați să plătească 2 milioane de euro dacă vor migra din partid și să-și dea demisia din Parlament.

Diaconescu: „Îi dau în judecată dacă nu plătesc”

Astfel, Dan Diaconescu ar fi putut avea în conturi cu 12 milioane de euro în plus dacă ar fi cerut acei bani de la fiecare dezertor. Varianta lui, însă, este că totul a fost o înscenare, iar cei care au plecat din PPDD au fost trimiși să „spioneze” prin alte partide.

„Păi de ce să le cer banii când eu știu că ei se întorc în partid? Ei au plecat din PPDD că i-am trimis eu să fie spioni pe la alte partide, să vadă ce și cum merge treaba”, argumentează el.

Dacă totuși nu se întorc sub nicio formă, atunci DD nu doar că le va cere banii și demisia din Parlament, ci îi va da și în judecată dacă vor refuza.

„Dacă nu se întorc și nu vor să plătească, le cerem noi și dacă nu și nu, mergem în instanță, îi dăm în judecată. Normal că are bază juridică, s-au uitat peste ea juriști de vază, cum e domnul Daniel Fenechiu. Asta e legea noastră anti-migrația parlamentară”, se apără el, contactat de gândul.

În timp ce Dan Diaconescu îi amenință cu instanța pe dezertori, acea „datorie” pe care o au cei șase care au părăsit de bunăvoie PPDD a fost uitată de parlamentari.

„Nici nu mai știu, am semnat atunci mai multe hârtii, în grabă, nici nu m-am uitat. Nu mi-a cerut nimeni niciun ban când am plecat, nu am la cunoștință așa ceva. Cred că e doar can-can”, spune Mihai Tararache , acum deputat independent, contactat de gândul.

Nicoară: „E mai mult folclor decât realitate”

„Calitatea” clauzei n-o contestă nici deputatul liberal Romeo Nicoară. El spune că oricum, e mai mult „folclor decât realitate”.

„Nu mi s-a cerut niciun ban, oricum e neconstituțional acel act. E mai mult folclor în jurul acelei clauze, a fost așa, o formalitate și un act de inteligență din partea lui Dan Diaconescu”, a spus Nicoară, pentru gândul.

Pe de altă parte, deputatul conservator Ioan Moldovan își amintește perfect de momentul când a fost pus să semneze. „A fost o săptămână de comă pentru mine. Clauza aceea a fost o glumă proastă”, mărturisește el. În plus, precizează cu nu va da niciun ban dacă i se va cere, acuzând lipsa de legalitate a contractului.

„Până acum nu mi s-a cerut niciun ban și nici nu cred că mi se va cere. Mergem în instanță dacă se întâmplă, deși nu cred că instanța primește un act neconstituțional, lipsit de legalitate. PPDD și-a luat acum o mare palmă, este o lipsă mare de seriozitate. Cei care au intrat în parlament au reușit doar datorită unei televiziuni care a mințit tot timpul. Pentru mine, Dan Diaconescu nu mai contează”, a adăugat Moldovan.

La sfârșitul lunii octombrie 2010, gândul a prezentat un material în exclusivitate despre contractul pe care Dan Diaconescu i-a obligat să-l semneze toți candidații PPDD. Acel contract era numit pact comisoriu și interzice migrația către un alt partid, obligându-i pe traseiști să vireze 2 milioane de euro în contul PPDD și să-și prezinte demisia din Parlament.

Încă de atunci, clauza, deși semnată de toți candidații lui DD, a fost criticată și acuzată de neconstituționalitate…

 

EUROVISION 2013. Lista țărilor calificate în FINALĂ după prima semifinală a EUROVISION 2013, din 14 mai. Cu cine concurează România