De ce vrea PSD amânarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director în școli

Publicat: 15 09. 2016, 17:15
Actualizat: 31 10. 2016, 17:47

”Dacă, la nivel de principiu, suntem de acord cu susținerea unui concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere din unitățile școlare preuniversitare, nu putem fi de acord cu o modalitate netransparentă și organizată în pripă a acestuia”, susține Pâslaru într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Printre motivele invocate de deputatul PSD se numără ”calendarul de concurs extrem de strâns și nerealist”. ”Metodologia în baza căreia ar trebui organizat concursul a fost publicată în mod oficial abia la data de 10 septembrie, deși proba scrisă națională a fost anunțată pentru data de 12 octombrie 2016. Foarte târziu, în 10 septembrie, a fost dată publicității și bibliografia pentru probele de concurs, în ciuda faptului că peste o lună ar trebui susținută proba scrisă; mai mult, aceasta are o notă de subsol în care scrie că se poate modifica și completa ulterior (când, eventual în ziua examenului?!)”, se arată în comunicatul citat.

Deputatul PSD susține că metodologia ”netransparentă” de concurs ”se dorește a fi un paravan pentru schimbări ale directorilor de școli bazate pe alte criterii decât cele de profesionalism” și că actualii directori ar fi excluși deoarece nu ar avea timp să învețe ”bibliografia stufoasă” și totodată să conducă și școlile. ”Ministrul își permite să jignească inadmisibil un întreg sistem, spunând că >”, concluzionează Florin Pâslaru.

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordin, la finalul săptămânii trecute, metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, a anunțat instituția.

Documentul reglementează condițiile de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, organizarea și desfășurarea propriu-zisă a concursului, respectiv numirea și eliberarea din funcție a directorilor și directorilor adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar. Metodologia se aplică și unităților de învățământ preuniversitar particular autorizate/acreditate, respectiv centrelor județene de resurse și asistență educațională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE) unităților de învățământ special, centrelor școlare pentru educație incluzivă, centrelor școlare, centrelor de excelență, palatelor și cluburilor copiilor, cluburilor sportive școlare și Palatului Național al Copiilor.

„Concursul are două componente: una națională și una locală. Prima componentă presupune susținerea unei probe scrise, care constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaborați de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Cu acest prilej vor fi evaluate aptitudinile cognitive și competențele manageriale ale candidaților, ambele cu o pondere de 50%. Ulterior, la nivelul comisiilor județene și cu monitorizarea observatorilor desemnați de minister, candidații vor susține alte două probe: analiza CV-ului (realizată în plenul comisiei de concurs, în prezența candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor și punctajelor prevăzute de metodologie și pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV), respectiv interviu în fața comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea de către candidația ofertei manageriale și a unui plan operațional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.

Funcțiile de director și de director adjunct vacante pentru concurs vor fi anunțate de inspectoratele școlare județene în presa locală și centrală, precum și pe site-ul propriu, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de prima zi a sesiunii de concurs.

Conform deciziei Ministerului Educației, dosarele de concurs vor fi depuse electronic pe platforma informatică dedicată, în perioada 13 septembrie – 2 octombrie, potrivit Procedurii de înscriere electronică, disponibilă pe site-ul inspectoratului școlar județean.

Proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie. Interviul și evaluarea CV-ului se vor desfășura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie. Afișarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestațiilor: 21-23 noiembrie. Soluționarea contestațiior și afișarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului – validarea în consiliul de administrație al inspectoratului școlar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister – este programată în data de 16 decembrie 2016.