Deputații au aprobat înființarea Agenției privind Bunurile Sechestrate. Legea merge la Iohannis

Publicat: 11 11. 2015, 15:50

„Agenția trebuie să dea un mesaj extrem de important, dincolo de cel de recuperare a prejudiciilor. Cei care comit infracțiuni nu se vor putea bucura de banii obținuți. Sunt lucruri importante de făcut în continuare pentru a avea o instituție matură”, a declarat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, în plenul Camerei Deputaților, afirmând că aceste impedimente vor putea fi depășite cu sprijin politic.

Potrivit ministrului Justiției, proiectul de lege, cu amendamentele aduse de Comisia juridică, va crește eficiența procesului penal, iar „cei care vor comite infracțiuni vor fi convinși că nu se vor putea bucura de produsele infracțunii”.

În cursul dezbaterilor, deputatul UDMR Marton Arpad a contestat articolul potrivit căruia „numărul de posturi al Agenției la înființare este de 35”, factualizarea acestuia fiind făcută prin hotărâre de Guvern, afirmând că este neconstituțional.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a arătat că numărul posturilor Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate va fi stabilit de Guvern, în baza normelor de aplicare a legii.

Reprezentanții partidelor politice care au luat cuvântul au anunțat că vor vota această lege, cu excepția reprezentantului UDMR, care a avertizat că există riscul de a fi comise „abuzuri” chiar și la adresa cetățenilor de rând.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului final în plenul Camerei în jurul orei 13:30.

În 13 octombrie, proiectul de lege pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a fost respins de Senat, fiind înregistrate 66 de voturi „pentru”, 6 abțineri și 36 de voturi „împotrivă”. Numărul voturilor favorabile înregistrate a fost insuficient pentru adoptarea unei legi cu caracter organic. Pentru aprobare, proiectul de lege ar fi trebuit să fie votat de minimum 84 de senatori.

Proiectul de lege prevede că agenția facilitează urmărirea și identificarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni și a altor bunuri având legătură cu infracțiunile și care ar putea face obiectul unei dispoziții de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale. De asemenea, administrează, în unele cazuri, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, valorifică bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, gestionează sistemul informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni.

De asemenea, se stipulează că agenția gestionează și ține evidența sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum și a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părții responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.