Deputații juriști amână ridicarea imunității pentru Marko Attila și Cătălin Teodorescu

Publicat: 26 11. 2014, 12:36

Membrii comisiei juridice a Camerei Deputaților au amânat pentru săptămâna viitoare raportul privind cererile procurorilor DNA referitoare la arestarea preventivă a udemeristului Marko Attila, dar și a pedelistului Cătălin Teodorescu.

Potrivit vicepreședintelui comisiei juridice, deputatul PSD Ciprian Nica, discuția privind cererile DNA în cazul celor doi ar putea fi reluată marți, asta pentru că de 1 Decembrie parlamentarii beneficiază de zi liberă.

„Noi, comisia, am considerat că este normal să se dea un nou termen, termenul nu-l vom stabili noi, ci Biroul Permanent, noi vom motiva ce s-a întâmplat și vom sugera să stabilească termenul următor luând în considerare că luni e 1 Decembrie și atunci să aibă în vedere o altă zi în care să ne întâlnim și să se evite totuși sfârșitul de săptămână, că este foarte greu să aduci colegii din țară”, a declarat Nica.

Deputatul UDMR este urmărit penal în același dosar ca fosta șefă a ANRP, Alina Bica, privind retrocedarea ilegală a unui teren în București. Conform procurorilor, Marko Attila este acuzat de abuz în serviciu pentru că ar fi făcut parte din comisia ANRP care a acordat ilegal o despăgubire în 2011.

Procurorii anticorupție susțin că, în 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), care era compusă la acea vreme din Attila Marko, Alina Mihaela Bica, Dragoș George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Ionuț Diacomatu și alte persoane, a aprobat un raport de evaluare, încălcând prevederilor legale privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente.

Attila-Gabor Marko este suspectat că, împreună cu ceilalți membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a aprobat, în mod abuziv, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia. Acest lucru adus statului un prejudiciu de 263.327.559 de lei, echivalentul a 62.548.113 euro.

În ce privește situația deputatului PDL Cătălin Teodorescu, acuzat în același dosar de abuz în serviciu, acesta ar fi acordat, în 2011, o despăgubire de 377.282.300 de lei pentru un teren din Capitală supraevaluat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro).