Deputații vor dosare penale pentru cei care refuză să vină la audierile comisiilor de anchetă

Publicat: 09 05. 2017, 11:43
Actualizat: 29 03. 2019, 10:02

„Comisia de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administrației publice și care poate avea cuoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza în care se formează obiectul activității comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în fața Comisiei de anhetă parlamentară”, potrivit proiectului de hotărâre adoptat de Camera Deputaților.

În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorității sau instituției unde își desfășoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mood corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare și funcționare a instituției respective sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută la art. 267 din Codul Penal, prevede Regulamentul Camerei Deputaților, în forma adoptată de plen.

De asemenea, comisia parlamentară poate „invita orice altă persoană care poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului” și care acceptă să fie audiată.

„Persoana invitată poate răspunde și în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informațiile solicitate sau poate transmite prin poștă documente sau celelalte mijloace de robă pe care el deține și care sunt utile comisiei de anchetă”, potrivit sursei citate.

Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informațiile solicitatea sau de a pune la dispoziția acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deținute utile activității comisiei, poate fi considerat ca „obstrucționare sau împiedicare a aflării adevărului” și poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.

Modificările aduse Regulamentului au fost apobate cu 171 de voturi „pentru”, 98 „împotrivă” și o abținere.

Majoritatea PSD-ALDE a votat, luni, în plenul Camerei Deputaților, împotriva propunerii președintelui Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, de abrogare a cvorumului pentru comisii, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a declarat public că nu susține această propunere.