DIICOT a început urmărirea penală in rem în dosarul privind arhiva SIPA

Publicat: 07 06. 2017, 16:08
Actualizat: 05 06. 2018, 17:48

„Deținerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conține informații secrete de stat” și „neglijența care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conține informații secrete de stat, precum și neglijența care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informații” sunt infracțiunile pe care le investighează DIICOT.

Judecătorul Cristi Danileț a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să facă cercetări după dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic, magistratul susținând că nu a sustras, copiat, stocat sau dezvăluit informații cuprinse în notele consultate din arhiva SIPA.

„În acest articol se menționează despre sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informațiilor clasificate, documente la care am avut acces și eu în anul 2007 în virtutea funcției de consilier al ministrului justiției însărcinat cu investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinația documentelor depozitate în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Precizez că nu am sustras, copiat, stocat, dezvăluit informații cuprinse în notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici în scris, nici oral sau sub orice altă formă. Fiindcă în articol se fac afirmații cu privire la fapte ce intră în conținutul infracțiunii prevăzute de art. 39 din Legea 182/2002 raportat la art. 303-304 Codul penal, vă sesizez pentru a efectua cercetările ce se impun”, se arată în sesizarea către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Jurnalistul Dan Andronic a susținut, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileț și procurorul DNA Paul Dumitriu.