Dîncu: România e sabotată de prostia românească

Publicat: 03 03. 2016, 18:18

Întrebat de jurnaliști, cu ocazia semnării unui protocol referitor la absorția fondurilor UE, dacă cineva pe plan extern are interes ca România să nu acceseze fondurile UE, să piardă banii și să utilizeze fonduri de la bugetul de stat, Dîncu a infirmat.

„Nu cred că există un sabotaj la nivel internațional la adresa României, eu cred că e sabotată de câteva lucruri care sunt românești. De foarte multe ori România este sabotată de către prostia românească pentru că noi nu am înțeles de foarte multe ori nevoia de a lucra împreună, de a lucra indiferent de forță politică, indiferent de moment politic, de a găsi resurse pentru a lucra în interesul României. Eu cred că competiția politică de foarte multe ori a sabotat România, competiția irațională”, a spus vicepremierul, adăugând că această competiție s-a întins și în domeniul absorbției europene.

El a subliniat faptul că lungi perioade de timp politica a uitat de „menirea” ei, respectiv de a crește nivelul de trai al populației și de dezvoltare a țării.

Vicepremierul consideră că acest fapt s-a produs nu cu bună știință, ci din cauza unei rămâneri în urmă a mentalității noastre.

„Gândim încă destul de sectar, de exemplu, atunci când vorbim de dezvoltare regională. De foarte multe ori, gândirea dintr-un județ este centrată pe acel județ, în loc să înțelegem că trebuie să facem proiecte transjudețene, care să atingă o întreagă regiune, noi ne raportăm la un interes egoist, mic, să ne facem noi un drum care se termină la marginea județului. Aceste lucruri au făcut ca noi să nu performăm în Uniunea Europeană”, a explicat Dîncu.

El consideră că actualul Guvern „independent” are un alt tip de colaborare cu forțele politice, iar partidele au înțeles că trebuie să lase conflictul politic deoparte.

„Am senzația că se schimbă ceva în România. Am senzația că trăim sfârșitul unei civilizații politice care a produs mai mult subdezvoltare și că oamenii au înțeles că este nevoie de o altă atmosferă”, a conchis vicepremierul.