DIPLOMAȚIE. Budapesta cedează în fața presiunilor de la București! Ludovic Orban, victorie pentru românii care tranzitează Ungaria

Publicat: 16 06. 2020, 20:53
DIPLOMAȚIE. Budapesta cedează în fața presiunilor de la București! Ludovic Orban, victorie pentru românii care tranzitează Ungaria / Sursa FOTO: https://upload.wikimedia.org

Vești mari de la Budapesta. Ungaria anunță că renunță la obligativitatea carantinei instituționalizate pentru cetățenii români care îi tranzitează țara. Este, poate, prima victorie diplomatică pe care premierul Ludovic Orban o obține în „meciurile” cu Viktor Orban, liderul maghiar.

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a vorbit marți, într-o postare video, despre schimbarea mult așteptată. Fără să facă vreo referire la presiunile și amenințările voalate ale Bucureștilor, Szijjarto a anunțat sec decizia  luată de  Budapesta.

Peter Szijjarto mulțumește UDMR

Începând de miercuri, se renunţă la obligativitatea carantinei instituţionalizate pentru cetăţenii României şi ai Ungariei în cazul trecerii graniţei dintre cele două state, l-a citat agenția MTI pe șeful diplomației maghiare.

„Am reuşit să ajungem la un consens, în urma căruia ungurii şi românii vor putea trece graniţa fără obligaţia de a intra în carantină instituţionalizată, începând de la miezul nopţii, adică de miercuri, 17 iunie”, a precizat Peter Szijjarto.

Totuși, fără a recunoaște meritele diplomației române, ministrul de Externe ungar a ținut să mulțumească UDMR şi preşedintelui uniunii, Kelemen Hunor, pentru faptul că au insistat să ajungă la un acord pe acest subiect.

În ultimele zile, se pare că negocierile dintre cele două părți au fost accelerate, astfel că marți s-a ajuns la o soluție reciproc acceptată.