DNA cere sesizarea CCR după votul Senatului în cazul lui Dan Șova

Publicat: 26 03. 2015, 14:28

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că Laura Codruța Kovesi a trimis o scrisoare președintelui CSM, Marius Tudose, prin care i-a transmis că se impune sesizarea Curții Constituționale, în urma refuzului Senatului de a răspunde cererii procurorilor în cazul lui Dan Șova.

În plus, DNA susține că activitatea organelor judiciare a fost blocată de Senat.

„Cu referire la soluționarea solicitării formulate de (Direcția Națională Anticorupție) D.N.A privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului ȘOVA DAN – COMAN pentru săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, procurorul șef al D.N.A. – doamna Laura Codruța Kovesi a trimis o scrisoare președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, în care consideră că se impune sesizarea Curții Constituționale a României pentru soluționarea conflictului de natură constituțională creat între puterile statului, ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii formulate de procurori”, a transmis DNA.

Concret, DNA reclamă faptul că, în urma votului pe care l-au dat senatorii pe cererea procurorilor anticorupție privind reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova, Senatul nu a adoptat o hotărâre prin care să admită sau să respingă solicitarea DNA.

„Din cuprinsul comunicării rezultă că Senatul nu a adoptat cu acest prilej o hotărâre prin care să admită sau să respingă cererea formulată de ministrul Justiției. Având în vedere aceste împrejurări, considerăm că Senatul României a refuzat să răspundă solicitării care i-a fost adresată de reprezentanții autorității judiciare, astfel încât ne aflăm în situația unul conflict de natură constituțională între puterile statului. Considerăm că, în urma cererii cu care a fost sesizat, Senatul României avea obligația de a adopta fie o hotărâre de admitere, fie de respingere a acesteia. Astfel, potrivit dispozițiilor art. 67 din Constituție și ale art. 83 din Regulamentul Senatului, în desfășurarea activității, această cameră adoptă legi, hotărâri și moțiuni simple”, a mai transmis DNA.

Mai important este faptul că DNA subliniază faptul că, în cazul cererilor de această natură, hotărârile Parlamentului, potrivit deciziei 990/2008 a CCR, se adoptă cu majoritate simplă a parlamentarilor prezenți.

„Raționamentul este pe deplin aplicabil și în acest context (n.r.- în cazul cererilor de reținere și arestare preventivă), iar prin refuzul adoptării unei hotărâri cu privire la cererea ce i-a fost adresată, Senatul României a împiedicat ca instanța de contencios constituțional să cenzureze o modalitate de aplicare a legii vădit contrară Constituției. În acest context, activitatea organelor judiciare este blocată de către autoritatea legislativă prin omisiunea acesteia de a-și îndeplini atribuțiile stabilite prin Constituție, astfel încât considerăm că se impune sesizarea Curții Constituționale a României pentru soluționarea conflictului de natură constituțională dintre autorități„, a încheiat DNA.