DOCUMENT. Prefecții și subprefecții nu vor mai fi funcționari publici. Grindeanu: „Ieșim dintr-o anumită ipocrizie”

Publicat: 05 03. 2017, 08:25

Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere, pe 1 martie, de Ministerul Dezvoltării și  Administrației Publice, „se redefinește categoria înalților funcționari publici și se desființează ca funcții publice, funcțiile publice de prefect, subprefect și inspector guvernamental. Pentru funcțiile de prefect și subprefect va fi stabilit un alt regim juridic în legislația specifică”. 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, sâmbătă, la Buzău, că prin proiectul de lege care este în dezbatere publică se dorește eliminarea termenului „apolitic” în cazul reprezentanților Guvernului în teritoriu, respectiv a prefecților și a subprefecților, primul ministru considerând că în acest fel „ieșim dintr-o anumită ipocrizie”.

„E în dezbatere publică. Nu spun că asta e soluția. Așteptăm contraargumente. Dar măcar ieșim dintr-o anumită – hai să îi spun direct – dintr-o anumită ipocrizie, pentru că toată lumea știe că la schimbarea guvernelor se schimbă prefecții și subprefecții, doar că există o formă din asta, mascată, de apolitic”, a declarat presei, sâmbătă, premierul Sorin Grindeanu. 

Sunt reglementate totodată dispoziții cu caracter  final și tranzitoriu pentru punerea în aplicare a noilor norme referitoare la această categorie, precum și pentru stabilirea măsurile instituite cu privire la aplicarea acestor noi reglementări.  

Ce prevede proiectul de lege

Art.1182 – (1) Funcțiile publice de prefect, subprefect și inspector guvernamental se desființează la 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Pe o perioadă de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi funcțiile de prefect, subprefect și inspector guvernamental sunt funcții publice din categoria înalților funcționari publici iar regimul juridic aplicabil este cel prevăzut de prezenta lege pentru funcțiile publice din categoria înalților funcționari publici.

 (3)  În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi înalților funcționari publici numiți definitiv la data intrării în vigoare a prezentei legi în funcțiile publice de prefect, subprefect și inspector guvernamental, li se aplică una dintre următoarele măsuri:

a)      mobilitate într-o funcție publică din categoria înalților funcționari publici;

b)      transfer într-o funcție publică din categoria funcțiilor publice de conducere  sau execuție;

c)      mutare definitivă într-o funcție publică din categoria funcțiilor publice de conducere  sau execuție;

d)      eliberarea din funcția publică în condițiile prevăzute la art.99 alin.(1) lit.b), la împlinirea termenului prevăzut la alin.(1), dacă nu a ocupat o altă funcție publică în condițiile prevăzute la lit.a)-c).

(4) În situația prevăzută la alin.(3) lit.d) preavizul se emite astfel încât să fie respectat termenul prevăzut la alin.(1).

(5) La data eliberării din funcția publică în condițiile prevăzute la alin.(3) lit.d) înalții funcționari publici care au ocupat funcțiile publice de prefect, subprefect și inspector guvernamental intră în corpul de rezervă gestionat de Agenția  Națională a Funcționarilor Publici. 

CITEȘTE AICI INTEGRAL PROIECTUL DE LEGE