Documentul esențial pe care Guvernul îl trimite la Bruxelles „pe 25 aprilie, la ora prânzului”. Avertismentul UE după mărirea salariilor și pensiilor

Publicat: 31 03. 2017, 09:23

„Am convenit ca pe 25 aprilie, la ora prânzului, să trimitem programul nostru de măsuri care să securizeze respectarea deficitului, fapt pentru care am trimis tuturor ordonatorilor de credite o hârtie rugând ca până pe 5 aprilie să îmi comunice fiecare ce măsuri se pretează pe domeniul său de activitate, astfel încât noi să le integrăm și până pe 25 aprilie și să fim în stare să prezentăm Bruxellesului un plan de astfel de măsuri”, a spus joi, la Guvern, ministrul Viorel Ștefan.

Ministerul Finanțelor a transmis, la finalul lunii februarie, o scrisoare comisarilor europeni Valdis Dombrovskis și Pierre Moscovici prin care arată că va menține deficitul sub 3% din PIB, deși Comisia Europeană arată că România va depăși ținta de deficit, acesta ajungând la 3,6% în 2017.

Comisia Europeană a arătat în raportul de țară din 2017 referitor la România că, inversând tendința de consolidare, politica fiscală a devenit prociclică în 2016, iar deficitul public este în creștere. Astfel, sub efectul reducerilor semnificative de taxe și a expandării cheltuielilor, deficitul public va crește la 3,6% în 2017 și 3,9% în 2018. 

Comisia Europeană așteaptă dovezi de la Guvernul Grindeanu că proiectul „ambițios de mărire a salariilor” se va încadra în final în deficitul bugetar de 3 la sută, riscând, în caz contrar, să intre în procedură de deficit bugetar excesiv, ceea ce ar aduce măsuri restrictive din partea Comisiei, a anunțat comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu.  

„Domnul prim-ministru i-a dat asigurări domnului Moscovici (Pierre Moscovici – comisar European pentru afaceri economice- n.r.) că se fac calcule, astfel încât acest proiect ambițios de mărire a salariilor să se încadreze în final în acest deficit bugetar de 3 la sută. Comisia Europeană așteaptă documentația din partea Guvernului României. În această etapă suntem – în ce măsură aceste măriri de salarii sunt sustenabile și se poate îmbunătăți viața oamenilor, în paralel cu menținerea acestor reguli. Pentru că am avut cazul Greciei și Comisia Europeană are aceste temeri. Spania, Portugalia au intrat în criză. E important să nu ajungem și noi la fel. Bani, creștere economică avem. Dar să vedem cât de sustenabile sunt aceste propuneri de măriri salariale, astfel încât să nu intrăm pe procedura de infrigement, de a fi puși sub observație pentru felul în care depășim sau nu deficitul bugetar”, a declarat, recent, Corina Crețu.