Dosar redeschis: Fostul primar al Capitalei Adriean Videanu, cercetat pentru abuz în serviciu

Publicat: 09 09. 2014, 11:54

Judecătoria Sectorului 5 a admis, în 4 septembrie, plângerea formulată de SC Ruxandra Trading SRL, în contradictoriu cu Adriean Videanu, și a desființat o ordonanță de clasare din 20 martie a Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, menținută în 6 mai, de un procuror ierarhic superior.

Instanța a dispus trimiterea dosarului la Parchet, „în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârșirii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave față de suspectul Videanu Adriean”. Decizia este definitivă, astfel că dosarul va fi trimis procurorilor, după redactarea motivării.

„În baza art. 341 alin. 6 lit. b Cod procedură penală, admite plângerea formulată de petenta SC Ruxandra Trading SRL în contradictoriu cu intimatul Videanu Adriean. Desființează ordonanța de clasare nr. 586/P/2009 din 20.03.2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, menținută prin Ordonanța nr. 1103/II-2/2014 din 06.05.2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Dispune trimiterea dosarului nr. 586/P/2009 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infr. de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave prev. de art. 297 N.C.pen rap. la art. 309 N.C.pen, cu aplic. art. 5 alin. 1 N.C.pen. față de suspectul Videanu Adriean”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 5.

Societatea Ruxandra Trading SRL arăta în plângere că a fost prejudiciată cu 3,7 milioane de euro, din cauza unui act administrativ emis de Primăria Capitalei, în mandatul lui Adriean Videanu, prin care s-a dispus demolarea unei clădiri ce aparținea acestei firme. Potrivit acelui document, clădirea ar fi fost construită fără autorizație, pe un teren proprietatea municipiului București, pe care Primăria Capitalei urma să construiască sediul Liceului Francez.

În plângerea depusă la Parchet erau vizați trei angajați ai Primăriei Capitalei, respectiv arhitectul șef, directorul Direcției Inspecție și directorul Direcției Juridice, dar cercetările s-au extins ulterior și la primarul general de la acea vreme, Adriean Videanu. În final, pentru cei patru s-a decis neînceperea urmăririi penale, iar procurorul de caz de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a clasat plângerea în 20 martie 2014. Dispoziția a fost menținută în 6 mai, de un procuror ierarhic superior.

Decizia a fost contestată de reprezentanții firmei Ruxandra Trading atât la procurorul de caz, cât și la superiorul acestuia, iar după respingerea contestațiilor, și la Judecătoria Sectorului 5, care a dispus retrimiterea cauzei la Parchetul instanței supreme.