Dragnea cere Parchetului și AEP să blocheze „turismul electoral”, stimulat de o Ordonanță a Guvernului Ponta

Publicat: 06 11. 2014, 18:59
Actualizat: 18 05. 2015, 15:52

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, susține că la votul din primul tur de la prezidențiale s-au întâmplat „acțiuni, evenimente ciudate”, „un fel de turism electoral”, existând autobuze și microbuze care descărcau oamenii care votau. El a spus că pesediștii vor depune mai multe plângeri penale la Parchete și a cerut AEP să verifice listele suplimentare. Înaintea prezidențialelor, Klaus Iohannis a criticat Ordonanța 45 privind organizarea alegerilor, avertizând tocmai asupra pericolului reprezentat de votul pe listele suplimentare.

„Aproape toate organizațiile județene ne-au vorbit de acțiuni ciudate, evenimente ciudate care s-au întâmplat în multe locuri. Un fel de turism electoral, autocare, microbuze care descărcau oameni care votau. Sunt peste un milion de voturi pe listele suplimentare. Eu le-am cerut, pentru că au fost semnalate în toate județele acest lucru, să facă sesizări penale la Parchetele Județene și să solicite și la AEP verificarea listelor electorale”, a susținut Ponta după întâlnirea cu organizațiile din Ardeal.

El a ținut să precizeze că PSD-iștii nu au fost implicați în astfel de acțiuni.

„Dacă devenim suspicioși putem să ne gândim de ce atâta scandal cu faptul că se întârzie foarte mult la completarea declarațiilor pe propria răspundere. De fapt putem să ne gândim că a apărut o presiune să dispară acele declarații pe proprie răspundere care reprezintă un mijloc serios antifraud”, a mutat Dragnea discuția de la votul din țară spre cel din diaspora.

Întrebat dacă Ministerul de Interne a reclamat aceste microbuze și autocare care au circulat în primul tur, Dragnea a răspuns: „dacă nu au avut un comunicat public înseamnă că nu au sesizat”.

A adăugat însă: „Ministerul de Interne nu verifică, nu are capacitatea și nu are competența să verifice dacă a fost vot dublu. Acest rol îl are AEP și poate să o facă și Parchetul”, a subliniat Dragnea.

Liderul PNL a acuzat în august Guvernul că prin Ordonanța 45 privind organizarea alegerilor se pregătește o fraudă de proporții la prezidențiale prin intermediul turismului electoral.

„Nu-l voi acuza niciodată pe Victor Ponta de încercare de fraudare a alegerilor, dar nici mie să nu mi se reproșeze că nu am făcut pașii necesari legali pentru a opri așa ceva”, a declarat în luna august Klaus Iohannis.