Dragnea îl anunță pe Liiceanu: Mă gândesc serios să depun plângere penală împotriva lui

Publicat: 23 03. 2017, 08:25

„Nu am luat decizia, dar mă gândesc serios să depun plângere penală împotriva lui Gabriel Liiceanu”, a spus Dragnea, miercuri seara, la Antena 3.

„Eu am foarte mari rezerve să fac plângeri penale. I-am făcut până acum domnului procuror Papici și domnului Marian (Mircea Marian, n.r.), jurnalist celebru, care instiga la violență niște oameni împotriva mea. Eu nu sunt reclamagiu de profesie, de asta spun: mă gândesc foarte serios. Poate omul a citit un text livrat de cineva”, a adăugat Dragnea.

El a arătat că Liiceanu a citat o declarație falsă în Parlamentul European, pe care i-a atribuit-o.

„Nu aveți cum să găsiți această declarație (…) Este un pic ca la Radio Erevan. Eu îmi aduc aminte că la un răspuns de acum două săptămâni am spus că nu voi cere demisia doamnei Kovesi după decizia CCR. Și am fost criticat de o parte a presei. Am spus că nu este rostul meu. Obiectivele noastre nu sunt acelea de schimbare a șefilor Parchetelor. Am aflat cu stupoare și am crezut că totuși în România poate apărea o limită a minciunii, a manipulării. Să citezi o declarație falsă în Parlamentul European mi se pare grav”, a mai spus Dragnea.

El a mai arătat că și Guvernul va trebui să aibă o poziție oficială, pentru că „o asemenea afirmație gravă trebuie combătută foarte ferm”.

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a transmis, miercuri, președintelui Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, o scrisoare în care menționează faptul că Gabriel Liiceanu a făcut, într-o dezbatere găzduită de acest for, o afirmație falsă, prin care mistifică deliberat realitatea din România.

„Vă scriu în legătură cu dezbaterea pe care ați găzduit-o recent, în data de 22 martie 2017, în cadrul Comisiei de Libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European, cu privire la democrația și sistemul de justiție din România. Mă văd nevoit să vă adresez această scrisoare întrucât unul dintre invitații la dezbatere, domnul Gabriel Liiceanu, a făcut în discursul său următoarea afirmație la adresa mea:

Dragnea susține că această afirmație a lui Gabriel Liiceanu este „falsă în totalitate și nu reflectă în niciun fel realitatea din România”.

„Nu am rostit niciodată această declarație și nici nu am făcut vreo altă afirmație în sensul sugerat de domnul Liiceanu. Dimpotrivă, în toate declarațiile publice pe care le-am avut pe acest subiect nu am făcut nici măcar o sugestie din care să reiasă că doamna procuror șef ar trebui demisă de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Mai mult decât atât, am reamintit mereu presei și opiniei publice din România ceea ce am spus și în timpul recentei campanii electorale din România, respectiv că

El a arătat că, în urma unei decizii a Curții CCR, a fost deseori întrebat de jurnaliști dacă acest fapt nu ar constitui un motiv temeinic pentru demiterea conducerii DNA și că, de fiecare dată când i s-au adresat astfel de întrebări, s-a abținut să se pronunțe pentru a nu influența în niciun fel analiza pe care ministrul Justiției o desfășoară în prezent în legătură cu acest subiect.

„Din punctul meu de vedere, faptul că unul dintre invitații români care au luat cuvântul la dezbaterea Comisiei LIBE și-a permis să mistifice în mod deliberat realitatea din România, cu scopul vădit de a-i dezinforma pe membrii Comisiei, demonstrează cât de subiective și pătimașe sunt pozițiile celor care au criticat Guvernul României pentru faptul că a emis anumite acte normative ce aveau drept scop transpunerea în legislația penală a unor modificări enunțate în deciziile definitive și obligatorii ale Curții Constituționale”, a subliniat Dragnea.

El îl roagă pe Moraes să ia la cunoștință și să comunice celorlalți membri ai Comisiei „falsitatea” afirmației lui Gabriel Liiceanu la adresa sa.

„De asemenea, vă rog să luați act de faptul că Partidul Social Democrat nu și-a propus și nu își propune să facă demersuri în sensul demiterii persoanelor care conduc instituțiile din domeniul Justiției. În același timp, PSD susține necesitatea unei reforme a legislației din domeniul justiției, în sensul observațiilor stipulate deja în deciziile Curții Constituționale, atât în ceea ce privește consolidarea independenței Justiției și separația puterilor în stat, dar și în sensul respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, a conchis Dragnea.