Dragnea: Iohannis spune că majoritatea vrea controlul instituțiilor controlate politic de dumnealui?

Publicat: 18 04. 2018, 20:47

„Să înțeleg că domnul președinte spune că majoritatea parlamentară ar vrea să controleze instituțiile pe care le controlează dumnealui politic acum? Tot timpul am fost deschis la consultare numai să avem cu cine. În ceea ce privește legile securității naționale, dacă cineva crede că nu ar trebui să le modificăm pentru a păstra protocoalele sau măcar spiritul protocoalelor, pentru a permite în continuare implicarea unor instituții care nu au bază legală sau constituțională în actul de justiție, pentru a permite ca anumite instituții să întreprindă acțiuni care nu au competențe, să fie sănătos. Noi am vrut să le modificăm în primul rând pentru că sunt vechi”, a declarat Liviu Dragnea, la Pitești.

Liderul PSD spune că majoritatea parlamentară se consultă și cu șefii de servicii legat de modificări.

„În ceea ce privește consultarea, am avut o discuție mai demult cu Eduard Hellvig și dumnealor doresc să se modifice, nu am avut onoarea să am o discuție cu domnul Predoiu (n.r.: SIE), dar sunt convins că și dumnealor vor să se modifice. În primul rând se discută cu ei. Dacă cineva vrea să arunce fumigene, le spun că nu au nicio șansă. Se va discuta cu toate instituțiile care acționează în domeniu. În ceea ce privește dorința Cotroceniului de a se implica, avem toată deschiderea „, a mai spus Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel, miercuri, ca Parlamentul să colaboreze și cu alte instituții când modifică legislația din domeniul securității naționale,afirmând că „scenariul prost” ar fi ca „un PSD dornic să acapareze toate instituțiile statului să forțeze schimbări” în acest domeniu.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, miercuri, înființarea Comisiei speciale pentru modificarea Legilor din domeniul siguranței naționale, forul legislativ putând și iniția propuneri legislative în domeniul securității naționale.

Înființarea Comisiei speciale a fost adoptată cu 208 voturi „pentru”, 92 de voturi „împotrivă” și trei abțineri.

Printre obiectivele Comisiei parlamentare speciale se numără: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare și sistematizare a textelor legislative care reglementază materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea, în vederea examinării, a inițiativelor legislative care au incidență în materia securității naționale, aflate în procedura celor două Camere ale Parlamentului.

Totodată, comisia poate fi inițiator al propunerilor legislative în domeniul securității naționale, organizează dezbaterile asupra acestora și întocmește rapoartele, pentru dezbatere și adoptare, de către cele două Camere ale Legislativului.