După semnalul lui Dragnea, Tăriceanu anunță și el evaluarea miniștrilor ALDE. „Să trăiți, am înțeles!”

Publicat: 24 05. 2017, 17:22

„Le-am cerut colegilor mei din Cabinet ca în zilele următoare să stabilim întâlniri cu fiecare pentru a prezenta o evaluare a stadiului îndeplinirii obligațiilor pe care și le-au asumat prin programul de guvernare și a calendarului pe care îl urmează”, a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu, după ședința Biroului Politic Executiv al ALDE.

Tăriceanu a declarat că e normal ca la șase luni de la instalarea Guvernului să existe astfel de evaluări.

„Nu este numai o evaluare, vreau să știu cum colaborează, dacă sunt probleme nesoluționate, dacă sunt probleme care au rămas în suspensie, modul cum colaborează cu ceilalți colegi, pentru că îmi revine și mie și colegului meu, Liviu Dragnea, responsabilitatea politică pentru buna reușită a acțiunii guvernamentale”, a precizat Tăriceanu.

Întrebat ce va face după această evaluare, Tăriceanu a răspuns că primul lucru va fi să discute cu președintele PSD.

„După ce fac evaluarea, nu o să discut în public. Primul lucru pe care o să îl fac, o să discut cu președintele PSD să facem împreună un bilanț”, a menționat Tăriceanu.

Pe de altă parte, întrebat care a fost reacția miniștrilor după ce le-a cerut să își evalueze activitatea, Tăriceanu a precizat: „Să trăiți, am înțeles!…Ca la armată”.

În urmă cu două zile, liderul PSD, Liviu Dragnea, anunță o „primă analiză a activității fiecărui ministru”, urmând să se întâlnească, în cursul săptămânii, cu premierul Sorin Grindeanu și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a discuta „despre modul în care funcționează Guvernul” și unele ministere.

„Nu pot să am conflict cu premierul pe tema remanierii. Dacă se va pune problema(remanierii-n.r.) – deocamdată nu se pune – se va întâmpla”, spunea Liviu Dragnea, luni, la Parlament.

„Am zis că în această săptămână o să avem o întâlnire în trei, domnul Tăriceanu cu domnul Grindeanu și cu mine, să discutăm despre modul în care funcționează Guvernul, modul în care funcționează unele ministere și o primă analiză a activității fiecărui ministru. Asta nu înseamnă că se va termina neapărat cu propuneri de remaniere”, mai spunea Dragnea.

Potrivit liderului PSD, această întâlnire va vea loc în a doua parte a săptămânii.

Pe de altă parte, la finele săptămânii trecute, președintele PSD declara că este posibil să nu se facă nicio remaniere guvernamentală, însă, dacă în anumite zone va fi nevoie de „un alt ritm” nu va avea nicio ezitare să facă schimbări.

„Programul de guvernare este foarte riguros, dar ritmul trebuie menținut. Este posibil să nu fie niciun fel de remaniere, dar, dacă vom analiza că în anumite zone este nevoie de un impuls, este nevoie de un alt ritm decât cel care a fost până acum, eu cel puțin nu o să am niciun fel de ezitare”, declara, vineri, președintele PSD, Liviu Dragnea.

În plus, Dragnea sublinia faptul că „remanierea guvernamentală nu este legată de indicatorii macro-economici, prezentați de Institutul Național de Statistică”.

„Aceste rezultate sunt generate efectiv de punerea în aplicare a Programului de guvernare în mare parte, de încrederea pe care oamenii de afaceri au avut-o și o au în programul de guvernare. S-au generat peste 110.000 de noi locuri de muncă și aproape 14.000 de noi angajatori, nu doar firme care se înființează, efectiv firme care angajează”, mai spunea liderul PSD.

Care este lista remaniabililor din Cabinetul Grindeanu

Cu toate acestea, potrivit unor surse politice, citate de Mediafax, pe lista neagră s-ar afla nu mai puțin de cinci miniștri care și-ar putea încheia mandatul înainte de vreme.

Primul este ministrul Justiției, Tudorel Toader. Lui i se reproșază că întârzie adoptarea pachetului de legi pentru Justitie „nepermis de mult”. Mai mult, luni seara, Liviu Dragnea a afirmat că încrederea sa în Tudorel Toader va fi „aproape de zero” dacă acesta nu va desecretiza raportul făcut la Ministerul Justiție, în 2007, privind dispariția unor documente din arhiva SIPA.

Un alt ministru aflat pe „lista neagră” este cel al Finanțelor, Viorel Ștefan, căruia i se reproșează că nu a comunicat corespunzător pe tema impozitului pe venit global și impozitului pe gospodărie din proiectul modificării Codului Fiscal.

Toma Petcu este un alt nume vehiculat. În cazul lui, este necesar și acordul lui Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, deoarece Toma Petcu este promovat în Guvern de ALDE.

Pe lista miniștrilor care ar putea fi remaniați se află și Servil Shaidedeh, vicepremier și ministru al Dezvoltării. Ea este persoana care a anunțat prima dată posibilitatea ca Guvernul să plafoneze indemnizațiile pentru mame, măsură neagreată în prealabil în partid.

Din aceeași cauză, a plafonării indemnizațiilor pentru mame, ar putea intra pe listă și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.