După trei zile, ministrul Justiției anunță că s-a întâlnit cu experții GRECO înainte de a cere revocarea șefei DNA. Ce spune Toader despre discuții și ce avertisment i-au dat experții europeni

Publicat: 24 02. 2018, 10:07
Actualizat: 26 03. 2019, 04:15

Delegația GRECO a fost efectuat o vizită de evaluare în România până pe 22 februarie, ziua în care Toader a anunțat că cere revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Potrivit comunicatului ministrului Justiției însă acest aspect nu a fost însă discutat cu experții europeni, întrevederea având ca subiect legile Justiției. În decembrie, GRECO a declanșat o procedură pentru situații extraordinare în cazul României din cauza modificărilor aduse legilor Justiției. 

„În data de 21 februarie 2018, domnul prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, a avut o întrevedere cu echipa de experți – raportori ai Grupului de State împotriva Corupției (GRECO). Întrevederea a avut ca obiect discutarea amendamentelor aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, precum și a implicațiilor practice pe care acestea le pot avea asupra sistemului judiciar român”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Justiției.

Potrivit MJ, pe aceeași temă, echipa GRECO a avut întâlniri și cu alți interlocutori din mediul guvernamental, legislativ, judiciar și al organizațiilor non-guvernamentale.

Comunicatul de presă a fost postat și pe site-ul Ministerului Justiției, însă acesta a fost oprit timp de 20 de ore, de joi seară, de la anunțul lui Tudorel Toader privind revocarea și până vineri după-masă.

GRECO a precizat joi, la finalul vizitei de evaluare, că Delegația a subliniat că magistrații responsabili cu instrumentarea și judecarea infracțiunilor de corupție ar trebui să beneficieze de independență, inclusiv în cazul mecanismelor disciplinare

„Delegația GRECO subliniază că cei responsabili cu anchetarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor de corupție ar trebui să beneficieze de independența și autonomia corespunzătoare funcțiilor lor și să nu fie supuși unor influențe nepotrivite. Acest lucru se aplică și în cazul mecanismelor disciplinare, în timp ce judecătorii și procurorii trebuie să respecte cele mai înalte standarde de integritate”, se afirmă într-un comunicat emis de instituția din cadrul Consiliului Europei.

„Echipa GRECO subliniază că este important ca toate instituțiile statului să conlucreze și să se respecte reciproc, în conformitate cu principiile separației puterilor, ale independenței și imparțialității sistemului judiciar și ale egalității în fața legii.”, mai notează instituția.

Concomitent delegația GRECO a „invitat din nou autoritățile să ia în considerarea opțiunea de a solicita opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu pachetul de legi privind reforma justiției”.

Delegația urmează să pregătească un raport, cu recomandări specifice, care va fi discutat la următoarea reuniune plenară a GRECO.

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a determinat că performanțele curente ale României în ceea ce privește implementarea recomandărilor sale în domeniul prevenirii corupției în rândul membrilor Parlamentului, judecătorilor și procurorilor sunt „în general nesatisfăcătoare”.