DW, despre începutul mandatului noului președinte: Klaus Iohannis a ratat startul

Președintele Klaus Iohannis și-a ratat startul, scrie prestigioasa publicație germană Deutsche Welle, în versiunea din limba română.

„Bilanțul de sfârșit de an românesc ar fi trebuit să fie excelent, nu doar fiindcă Dacia a devenit cea mai de succes marcă europeană. Ci datorită deznodământului scrutinului prezidențial. Dar Iohannis și-a ratat startul”, notează sursa.

Iohannis a fost investit cu speranțe imense de către electoratul român, însă a debutat cu stângul în mandatul de prim om al statului, în condițiile în care misiunea sa, de mediator, este și așa extrem de grea în actualul climatic politic, se mai arată în articolul citat.

Decizia președintelui de a-i acorda lui Octav Bjoza Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler nu-i va aduce „note excelente la Washington sau în alte capitale occidentale”, punctează DW.

„Hotârârea începerii activității la Cotroceni prin decorarea în sfânta zi de 22 decembrie a unui ins care participă la ceremonii solemne ale unei organizații fasciste, ține discursuri și îi elogiază precursorii, ba se și afișează cu șeful unui partid neolegionar e foarte neliniștitoare. Pentru democrație s-a murit acum 25 de ani pe străzile orașelor românești, nu pentru extrema dreaptă, sau cea stângă, ambele simpatizând cu >”, scrie publicația.

În urmă cu trei zile, reprezentanții Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului criticau dur decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l decora pe Octav Bjoza cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național Steaua României.

„MCA Romania ia act, cu dezamăgire, de decizia Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler unui deținut politic care se afișează public cu un partid susținator al Mișcării Legionare și al neo-nazismului”, se arăta într-un comunicat al Centrului.