Efectul Târgu Mureș în PDL: „UDMR ne-a pus cu spatele la zid. Vom avea o problemă mare în Ardeal”

Efectul Târgu Mureș în PDL: „UDMR ne-a pus cu spatele la zid. Vom avea o problemă mare în Ardeal”
După o negociere cu demisiile pe masă, UDMR a obținut de la PDL înființarea prin hotărâre de guvern, a unei Facultăți de Medicină și Farmacie la UMF Târgu Mureș

 

După o negociere cu demisiile pe masă, UDMR a obținut de la PDL înființarea prin hotărâre de guvern, a unei Facultăți de Medicină și Farmacie la UMF Târgu Mureș, în care 338 de locuri sunt rezervate specializărilor predate în limba maghiară, 50 sunt prevăzute pentru la medicina în limba engleză și 12 pentru specializarea moașe, cu predare în limba română. Un compromis, spun liderii UDMR, un șantaj, reclamă parlamentarii PDL de Mureș.

„Soluția tehnică” a lui Ungureanu este 80 la sută în maghiară

Hotărârea de guvern care prevede înființarea unei noi facultăți în cadrul UMF Târgu Mureș a trecut, marți, în primă lectură de executiv și a fost pusă pentru zece zile în dezbatere publică. « Soluția tehnică », așa cum premierul Mihai Răzvan Ungureanu a numit-o, reprezintă o completare a unui HG de anul trecut privind specializările, organizarea și numărul de școlarizare prevăzut pentru instituțiile de învățământ superior. Astfel, la Târgu Mureș, pe lângă facultățile de medicină, medicină dentară și farmacie, se înființează o nouă Facultate de medicină și farmacie. Prin actul normativ trecut ieri în primă lectură, numărul de locuri prevăzut pentru aceasta este de 400. 50 sunt alocate pentru specializarea asistență medicală în limba maghiară, 200 pentru medicină în limba maghiară , 75 pentru farmacie în limba maghiară, 50 pentru medicină în limba engleză, iar 25 de locuri sunt prevăzute pentru specializarea moașe, repartizate jumătate pentru maghiară, jumătate, pentru română. Practic, 80% din numărul de locuri prevăzut în cifra de școlarizare este rezervat studenților care vor să învețe în limba maghiară.

Ezitarea PDL și compromisul UDMR

La această soluție s-a ajuns în urma unor negocieri la sânge între PDL și UDMR. Și asta pentru că, după ce ieri dimineață în Coaliție democrat-liberalii și maghiarii bătuseră palma pentru HG-ul de înființare a facultății în maghiară, în jurul prânzului pedeliștii au încercat să o dea la întors. Reacția Uniunii a fost rapidă, parlamentarii au primit consemn de la președintele Kelemen Hunor de a nu mai participa la lucrările Camerei Deputaților și Senatului, iar acesta, alături de vicepremierul Marko Bela a mers la guvern să negocieze, sub presiunea unei demisii iminente, adoptarea actului normativ. « După ce ne-am înțeles în Coaliție dimineața, cei de la PDL au încercat să ne convingă că ar fi mai bine ca să amânăm o decizie și, probabil, până la urmă să nu ne mai dea nimic. Oricum, varianta finală este un compromis din partea noastră pentru că noi am vrut o facultate în limba maghiară și, în final, am acceptat și medicina în engleză, și niște locuri în română pentru moașe », a declarat, pentru gândul, un lider al UDMR, apropiat negocierilor.
De altfel, Kelemen Hunor a admis public că pedeliștii au avut « o ezitare privind hotărârea de guvern », însă Coaliția a demonstrat astăzi că funcționează. « Eu știu ca astăzi s-a întâmplat ceea ce am discutat aseară.orice se poate întâmpla în aceste 10 zile, dar garanția este cuvântul dat, cuvântul respectat, aplicarea legii, respectarea legii. Alte garanții nu există, garanția suntem noi”, a completat Kelemen.
La rândul său, vicepremierul Marko Bela a apreciat că în acest moment „nu se mai pune problema” unei ieșiri de la guvernare a UDMR, așa cum s-a invocat în timpul negocierilor. „Am spus că nu pot concepe o prezență în guvern dacă nu aplicăm legile”, a spus Marko.

Mihai Oprișcan, deputat PDL de Mureș : UDMR ne-a pus cu spatele la zid

Impunerea UDMR în fața PDL nu a picat însă bine pedeliștilor. Parlamentarii democrat-liberali de Mureș sunt cei mai nemulțumiți și cred că decizia de astăzi va afecta electoral PDL în Transilvania.

„Probabil că eu am o doză de subiectivism, dar, după părerea mea, politica implică anumite negocieri, însă compromisurile trebuie să aibă limite. Pentru a-și atinge țelul, șantajând practic, UDMR ne-a pus cu spatele la zid. Noi vom avea o problemă mare în Ardeal, pentru că noi aici ne batem. Nu am câștigat nici în Moldova, nici în sud. (…) PDL, prin măsurile pe care le-a luat, oricum a scăzut, iar această picătură va contribui și ea”, a declarat, pentru gândul, deputatul PDL de Mureș Mihai Oprișcan.

Toader Stroian, deputat PDL de Mureș: Este vorba de separatism

 

La rândul său, deputatul PDL de Mureș Toader Stroian a comentat că decizia de înființare a facultății în limba maghiară nu poate fi scoasă din logica separatismului. „Nu doresc să fiu acuzat de naționalism sau că sunt șovin, însă nu sunt de acord cu ideea separatismului. Eu consider că problema trebuia analizată cu celeritate la fața locului, la Târgu Mureș”, a declarat Stroian, pentru gândul, apreciind că prin decizia luată „e vorba de separatism. Deputatul democrat-liberal a adăugat că „PDL va fi afectat în zona Ardealului”, pentru înțelegerea pe care a făcut-o cu UDMR.

Olosz Gergely: Presiunea naționaliștilor va crește

De partea cealaltă, deputatul UDMR Olosz Gergely crede că în următoarea perioadă, în care HG-ul va fi în dezbatere publică, presiunile asupra UDMR și PDL vor crește. „Sunt convins că din partea naționaliștilor români se va încerca o presiune asupra partidelor să rupă Coaliția. Presiune va fi asupra românilor să nu cedeze la un rău-interpretat șantaj, pentru că de fapt este vorba de punerea în aplicare a prevederilor legale. Presiune va fi și asupra noastră, că nu se va reuși și noi vom fi forțați să ne ridicăm de la masa Coaliției. Dar, în perioada alegerilor, se pare că naționalismul crește”, a declarat Olosz, pentru gândul.

Întrebat dacă înființarea Facultății de medicină în limba maghiară va aduce beneficii electorale UDMR, el a spus: „Nu despre asta este vorba, ci despre rezolvarea unei probleme care nu înseamnă nimic altceva decât respecarea literei legii”.

Marko Bela: Studenții care au ieșit în stradă au fost incitați

De altfel, despre o presiune asupra Coaliției a vorbit și vicepremierul Marko Bela, care a declarat că studenții care au ieșit în stradă la Târgu Mureș au fost „incitați”.

„Au fost incitați. Eu pot afirma acest lucru, sunt târgu-mureșean, am o experiență în ceea ce privește tradițiile destul de negative din Targu Mureș, când de fiecare dată începând cu 1990 când s-a încercat implementarea unui drept al minorităților, mai ales în cazul învățmântului în limba maternă imediat au apărut proteste, imediat au apărut aceleași lozinci”, a spus Marko.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide