Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Acord final asupra revizuirii Bugetului Multianual al UE pentru 2021-2027

Publicat: 07 02. 2024, 11:12
Actualizat: 07 02. 2024, 11:22

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE în 2024, a anunțat într-o postare pe pagina sa de Facebook, că s-a ajuns la un acord privind revizuirea bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027

Siegfried Mureșan precizează că alocarea bugetară revizuită va duce la creșterea finanțării pentru domenii cruciale, inclusiv securitatea externă, măsurile de securitate și apărare, sprijinul pentru vecinătatea imediată a UE și instituirea Facilității pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro

„Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns aseară la un acord final asupra revizuirii Bugetului Multianual al UE pentru 2021 – 2027. Acest acord transpune în lege acordul politic al Consiliului European de săptămâna trecută.

Prin intermediul acestei revizuiri, vom avea la dispoziție mai multe fonduri pentru protecția securității externe, pentru securitate și apărare, pentru vecinătatea imediată a Uniunii Europene, precum și pentru crearea Facilității pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. ”, a declarat Siegfried Mureșan.

Votul final în plenul Parlamentului European va fi dat până la sfârșitul acestei luni.

Europarlamentarul român mai precizează că va face tot posibilul ca banii să poată fi accesați în cel mai scurt timp.

Ca negociator- șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE din 2024, voi include sumele alocate pe acest an în Bugetul UE, astfel încât banii să devină disponibili imediat, a declarat Siegfried Mureșan.

Bugetul pe termen lung pentru perioada 2021-2027

Actualul cadru financiare multianuale (CFM) acoperă perioada 2021-2027, potrivit Instituției Europene.

CFM acoperă următoarele domenii principale de cheltuieli (în prețuri curente):

  • piața unică, inovare și sectorul digital: 151,3 miliarde EUR
  • coeziune, reziliență și valori: 429,4 miliarde EUR
  • resurse naturale și mediu: 401 miliarde EUR
  • migrație și gestionarea frontierelor: 26,2 miliarde EUR
  • securitate și apărare: 14,9 miliarde EUR
  • vecinătate și întreaga lume: 110,6 miliarde EUR
  • administrația publică europeană: 82,5 miliarde EUR.

CITEȘTE ȘI:

Preşedintele Klaus Iohannis se adresează, miercuri, PLENULUI Parlamentului European, în cadrul dezbaterii „This is Europe”

Marcel Ciolacu, discuție cu ambasadorii UE la București / „IZOLAREA nu reprezintă o soluție și a generat sărăcie și subdezvoltare”