EXCLUSIV. Candidații lui DAN DIACONESCU sunt puși să semneze CONTRACT: dacă pleacă din partid plătesc 2 MILIOANE DE EURO

Publicat: 30 10. 2012, 09:26
Actualizat: 30 04. 2015, 04:47

Dan Diaconescu îi obligă pe candidații partidului său să semneze un „contract” cu clauză de reziliere înainte de a intra în cursa pentru un loc de deputat sau senator. Potrivit reprezentanților PPDD „contractul” este un pact comisoriu care spune că parlamentarul ales pe listele partidului nu poate migra la un alt partid. În cazul în care o face trebuie să vireze în contul PPDD suma de 2 milioane de euro.

Avocatul PPDD spune însă că nu este precedent juridic in acest sens dar că pactul comisoriu este o instituție legală prevăzută de Noul Cod Civil. Pe de altă parte Marius Necula, senator ales pe listele PDL și poaspat înregimentat la PPDD spune că un astfel de pact nu poate suprascrie Constituția. „Constituțional, poți să treci de la un partid la altul fără probleme indiferent de ce clauze semnezi”, a declarat Necula pentru gândul.

Secretarul general al PPDD, Liviu Robert Neagu a declarat pentru gândul că toți canidații PPDD sunt obligați să semneze „contractul” prin care se angajează să plătească partidului 2 milioane de euro în cazul în care migrează la un alt partid. „Suma a fost stabilită mai mult simbolic. Nu a existat o analiză pentru această sumă. Am primit această propunere din teritoriu și cei din teritoriu ne-au spus că puteam pune orice sumă și 20 de milioane de euro. Niciunul din cei care candidează nu iau în calcul că vor părăsi echipa după alegeri. Este un gest moral, un gest de atașament față de partid”, a explicat Liviu Nagu.

Din punct de vedere juridic contractul dintre PPDD si candidații pentru alegerile parlamentare poartă denumirea pe pact comisoriu și este o instituție juridică prevăzută în Codul Civil (art. 1550). Avocatul PPDD, Daniel Fenechiu a explicat pentru gândul cum funcționează acest pact comisoriu și cum vor fi executați din punct de vedere financiar candidații traseiști. Avocatul susține că în momentul în care un parlamentar PPDD va migra la un alt partid atunci clauza de sancțiune de 2 milioane de euro devine activă.

„Acasă clauză se activează numai dacă respectivul candidat odată ales parlamentar își dă demisia din partid sau din grupul parlamentar sau este exclus pentru că a încălcat statutul. Juridc această convenție este un pact comisoriu, adică o sancțiune fără intervenția instanței. În momentul în care prevederile sunt încălcate investesc acest pact cu fomulă executorie. Funcționează ca un contract civil „, susține avocatul Daniel Fenechiu. Avocatul susține că sancțiunile pactului comisoriu intră în vigoare fără intervenția instanței.

Avocatul spune că nu există un precedent asemănător. „Cu siguranță vom ajunge în instanță acolo vom vedea cum vor decide magistrații. Sigur că se pot ridica excepții. Ideea a fost ca noi să descurajăm traseismul”, a precizat Daniel Fenechiu.

Liliana Mincă, fost membru PC, UNPR și proaspăt candidat al PPDD la parlamentare în Botoșani spune că a semnat deja acest pact. „Este o convenție pentru toți candidații PPDD care este foarte clară. Atunci când ieși parlamentar din partea PPDD nu poți să trădezi partidul decât dacă achiți o sumă prevăzută de partid. Există și o demisie în alb pentru toți cei care vor să migreze. Nimeni însă de la PPDD nu va migra. Vă garantez eu. Mie nici prin cap nu îmi trece să plec”, a explicat Liliana Mincă. Fosta șefă a Loteriei Române a menționat că pactul cu partidul l-a semnat în momentul în care dosarul ei de candidat a ajuns la avizare în cadrul conduceriii PPDD.

Marius Necula: Traseismul este constituțional

Senatorul Marius Necula-Gerard care a migrat chiar luni 29 octombrie de la PDL la PPDD a declarat pentru gândul că nu a fost înștiințat de partidul lui Dan Diaconescu că este obligat să semneze o astfel de clauză. Marius Necula care a fost ales în 2008 senator pe listele PDL a decis să candideze la un nou mandat dar de acestă dată din partea PPDD. Necula spune că nu vede ce valoare juridică ar putea avea un asemenea contract. „Și dacă ai semnat? Ce? Oricine poate semna un document că nu pleacă de la un partid la altul. Constituțional, o clauză sau un contract nu poate să încalce legile. Constituțional, poți să treci de la un partid la altul fără probleme indiferent de ce clauze semnezi. Apoi angajamentele financiare nu țin de obligații morale”, a explicat senatorul Marius Necula. El a mai precizat că nu a finalizat în totalitate negocierile cu PPDD.