EXCLUSIV. Planul PDL de temperare a udemeriștilor. Propunerea Scripcaru, ȚINUTURILE CU REPREZENTARE: „Nu văd care ar fi problema dacă ȚINUTUL SECUIESC s-ar numi chiar așa”

EXCLUSIV. Planul PDL de temperare a udemeriștilor. Propunerea Scripcaru, ȚINUTURILE CU REPREZENTARE: Nu văd care ar fi problema dacă ȚINUTUL SECUIESC s-ar numi chiar așa
Publicat: 23/04/2012, 19:30

Cerința expresă a UDMR ca Harghita, Covasna și Mureș să formezeun județ de sine stătător în cadrul reorganizării administrativeforțează PDL să ia în calcul modificarea proiectului pregătitpentru asumare. După ce în întâlnirea Coaliției, de marțidimineața, nu au reușit să ajungă la un compromis cu partenerii lorde guvernare, pedeliștii au discutat în cadrul Biroului Permanentvarianta trasării unor microstructuri zonale în interiorulsuperjudețelor. Concret, noile județe să conțină anumiteținuturi care, în ciuda faptului că nu ar avea personalitatejuridică, ar urma să primească drepturi de reprezentare la nivelnațional și european. Ideea a fost lansată de către GeorgeScripcaru, primarul Brașovului, oraș programat să devină capitalaregiunii Centru, structură ce înglobează și județele Harghita,Covasna și Mureș. Practic, vicepreședintele democrat-liberal i-aspus lui Emil Boc că cea mai bună variantă de compromis este aceeade a accepta reunirea celor trei județe sub denumirea de „ȚinutulSecuiesc”, alături de alte zone precum „Țara Bârsei”, sau „ȚaraHațegului”, astfel încât orgoliile maghiarilor să fiesatisfăcute.

Propunerea a fost confirmată pentru gândul de către GeorgeScripcaru, care a explicat cum anume vede rezolvarea diferenduluipe care PDL îl are cu partenerul său de guvernare: „Nu cred că e uncapăt de lume dacă se va acorda un anumit grad de reprezentarecelor trei județe. Trebuie să ținem cont de specificul componenteiculturale, de tradițiile fiecărei zone. Personal nu m-arderanja dacă Ținutul Secuiesc ar primi un anumit drept dereprezentare, fiind o zonă cu anumite tradiții. Nuvăd care ar fi problema dacă s-ar numi chiar așa. Cred căprin dialog putem rezolva toate aceste probleme și cel maiimportant lucru este faptul că administrația va fi mai aproape decetățean”, a precizat pentru gândul primarulBrașovului.

Expunerea lui Scripcaru nu a fost primită cu prea multă căldurădin partea premierului. Deși nici nu a aprobat, nici nu a contraziscele spuse de vicele PDL, Boc a dat de înțeles pe parcursulîntâlnirii că nu este dispus să dea satisfacție UDMR-ului. „Amfăcut destule concesii”, le-a spus primul ministru pedeliștilorcare au ridicat problema pretențiilor colegilor de coaliție,conform surselor gândul.

Dezbaterea numelornoilor județe- sarcină de la Boc

Denumirea noilor județe este un alt punct de discuție printremembrii BPN-ului. Mai exact, liderii din teritoriu au primit termendouă săptămâni pentru a dezbate în teritoriu problema numelui pecare îl vor purta noile structuri. Dacă în anumite cazuri precumcel al regiunilor Vest, Sud și Nord-Est nu există mari disensiuni,acestea urmând a fi denumite cel mai probabil Oltenia, Banat,respectiv Moldova, sau Moldova-Bucovina, este de așteptat ca, încazul regiunilor precum Nord-Vest și Sud-Est, dezbaterile să fieaprinse. Nu doar șefii de filiale au primit, însă, sarcini.Miniștrii au primit de asemenea misiunea de a face bilanțul îninstituțiile pe care le conduc. Fiecare minister va demara înaceastă săptămână evaluarea reducerii numărului de deconcentrate șistructuri în teritoriu, astfel încât până la finalul acestei lunisă poată fi făcută o simulare la nivelul întregului aparatguvernamental.

De ce vrea Boc asumareîn sesiune extraordinară

Dincolo de discuțiile pe marginea trasării noilor „granițe”regionale, democrat-liberalii nu au reușit să ia nicio deciziefinală privind modalitatea prin care „reforma” administrativă va fiaplicată. Deși, inițial, varianta asumării răspunderii în fațaParlamentului era agreată de Boc, marți, premierul nu a mai scosniciun cuvânt despre o nouă prezentare în fața legislativului.Surse gândul dau însă caprobabilă organizarea unei sesiuni extraordinare laînceputul lunii iulie, imediat după ce președintele TraianBăsescu se va adresa Parlamentului. Tactica PDL vizează varianta derezervă: în cazul în care nu ar cădea la pace cu UDMR și nu arbeneficia de garanția susținerii Uniunii în cazul unei moțiuni decenzură, democrat-liberalii se vor baza pe faptul că opoziției i-arfi mult mai greu să-și mobilizeze parlamentarii la vot, dat fiindcă o bună parte se vor afla în rolul de turiști.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
SOC in lumea sportului! Simona Halep este însărcinată cu primul copil?! SECRETUL s-a aflat:
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Toate restricțiile de care vor avea parte nevaccinații, în România. Ministrul Educației a făcut marele...
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
De ce a plecat Oana Cuzino de la PRO TV, după 18 ani. Chiar ea...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Rezultate finale Definitivat 2021, după contestaţii: Cum verifici online notele pe Edu.ro?
Șoc total pentru cei vaccinați cu două doze de PFIZER! Toți vor avea efecte secundare...
Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...