Fost director al SIE: Oltchim – problemă de siguranță națională. Privatizarea trebuia făcută cu un investitor strategic

Publicat: 29 09. 2012, 13:41
Actualizat: 02 10. 2018, 05:29

Mihai Răzvan Ungureanu, fost director al SIE și fost prim-ministru, a declarat, sâmbătă, că Oltchim este o problemă de siguranță națională, el precizând că privatizarea acestui combinat trebuia făcută cu un investitor strategic, conform memorandumului încheiat cu FMI și CE.

„Guvernul pe care l-am condus a dus în continuare, în calendarul stabilit, procesul de privatizare al Oltchim. Până pe 17 aprilie au fost stabilite ofertele neangajante, urmând ca în luna mai – în mai însă Guvernul nu mai exista – să existe deja ofertele angajate pentru privatizarea Oltchim”, a spus Ungureanu.

El a precizat că situația de la Oltchim era bine cunoscută dinainte de toată lumea.

„Singura soluție era privatizarea, făcută însă conform moemorandumului încheiat cu FMI și CE, cu un investitor strategic, nu într-o procedură de privatizare care lasă loc dubiului și suspiciunilor, așa cum ne găsim în acest moment”, a spus Ungureanu.

El a arătat că procesul de privatizare – conform proiectulul pe care CE l-a aprobat în februarie 2012 și studiului făcut de o mare firmă de audit și închis în decembrie 2011 – menționa foarte clar că privatizarea nu se poate face decât cu preluarea tuturor creanțelor și a datoriilor, inclusiv cu transferarea creanțelor în acțiuni.

Ungureanu a spus că Oltchim este o problemă de siguranță națională.

„Este o problemă de siguranță națională, evident, pentru că este vorba de o industrie cu caracter specific, pe de o parte, pe de altă parte de soarta Oltchim depinde viața celor din zonă, legați economic de succesul Oltchim, în cazul în care există”, a spus Ungureanu.

El a arătat că Oltchim reprezintă un activ al statului român care are o valoare serioasă, apreciabilă și al cărui obiect de activitate economic reprezintă pentru România o chestiune care trebuie tratată cu toată atenția, cu atât mai mult cu cât Oltchim oferă României un statut aparte, întrucât nu mai există un astfel de combinat în sud-estul Europei.