Fost ministru al Justiției, despre moțiunea la adresa lui Toader: Fiecare senator PSD va vota potrivit conștiinței sale

Publicat: 09 04. 2019, 17:05

This browser does not support the video element.

„Potrivit conștiinței fiecăruia. Fiecare va vota potrivit conștiinței sale”, a afirmat senatorul PSD Robert Cazanciuc, marți la Parlament, întrebat cum vor vota senatorii social-democrați la moțiunea pe justiție.

Acesta a mai spus că mai mulți colegi și-au exprimat nemulțumirile față de Tudorel Toader.

„Au fost exprimate public, nu e nimic necunoscut. Sunt mai mulți colegi care și-au exprimat nemulțumiri pe mai multe teme. Eu mi-am exprimat nemulțumirea față de un buget extrem de mic de investiții al Ministerului Justiției, fața că s-au modificate prin OUG soluții adoptate în Parlament, faptul că nu a dorit să vină nici la Comisia juridică, nici la Comisia specială să dezbată anumite soluții. Sunt foarte multe nemulțumiri ale colegilor”, a adăugat Cazanciuc.

Senatorul PSD a precizat că o ordonanță de urgență care să modifice Codurile penale trebuie să fie emisă rapid.

„Atâta timp cât o procedură parlamentară blochează transpunerea în legislație a implementării unor decizii ale CCR sau Directive europene cu siguranță, da! Blocajul a fost plecat din parlament, de la faptul că ceea ce a decis Parlamentul a fost contestat din punctul nostru de vedere nejustitificat de mai multe ori la Curtea Constituțională, până și pe teyte care trecuseră de filtrul Curții Constituționale. A fost o decizie politică la un moment dat de adopta această soluție a unor ordonanțe de urgență pe textele considerate de Curte ca fiind constituționale. Eu nu am văzut în dezbatere publică vreun text care să facă altceva. Nu știu ce a făcut ministrul Justitției, nu a consultat Comisia juridică, nu a consultat Comisia specială. Dar atâta timp cât noi rămânem în această matcă a deciziilor constituționale nu văd o problemă în a emite ordonanțe de urgență pentru a transpune mai repede deciyiile Curții sau Directiva privind prezumția de nevinovăție”, a conchis Cazanciuc.

Senatorii vor dezbate și vota, miercuri, moțiunea simplă adresată ministrului Justiției, Tudorel Toader, după ce demersul a fost amânat în plenul de luni al Senatului.

Mai mulți social-democrați s-au arătat, în ultimul timp, nemulțumiți de activitatea lui Tudorel Toader. Printre aceștia se află chiar și președintele PSD, Liviu Dragnea, care a declarat, luni, că nu va propune ca Tudorel Toader să fie remaniat, dar nici nu se poate opune ca discuția să aibă loc în Comitetul Executiv al PSD.