• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Frații Nuredin și complicii lor rămân în arest preventiv

Frații Nuredin și complicii lor rămân în arest preventiv
Frații Beinur și Erchin Nuredin și cinci dintre complicii lor, acuzați de șantaj, abuz în serviciu, evaziune fiscală și delapidare, rămân în arest preventiv, instanța supremă prelungind, joi, mandatele emise pe numele lor de procurorii Parchetului instanței supreme.

Frații Beinur și Erchin Nuredin și cinci dintre complicii lor,acuzați de șantaj, abuz în serviciu, evaziune fiscală șidelapidare, rămân în arest preventiv, instanța supremă prelungind,joi, mandatele emise pe numele lor de procurorii Parchetuluiinstanței supreme.

Magistrații instanței supreme au prelungit, joi, printr-o deciziedefinitivă, mandatele de arestare preventivă în cazul frațilorErchin și Beinur Nuredin, a ofițerului de poliție judiciarăCristinel Nițoi, adjunctul șefului Poliției Neptun, precum și a luiNelu Mihai Balaban, Mannix Pădure, Constantin Ovidiu Pop șiValentin Popa.

Curtea de Apel București decisese, marți, prelungirea mandatelor dearestare pentru șase din cei șapte inculpați, în cazul luiCristinel Nițoi instanța respingând propunerea procurorilorParchetului instanței supreme.

Decizia a fost contestată la instanța supremă, care joi a decisprelungirea mandatelor de arestare pentru toți cei șapte, pe operioadă de 30 de zile.

În 13 octombrie, Erchin și Beinur Nuredin, Nelu Mihai Balaban,Mannix Pădure, Constantin Ovidiu Pop și Valentin Popa au fostarestați preventiv, fiind acuzați de procurorii Secției de UrmărirePenală și Criminalistică din Parchetul instanței supreme de șantaj,instigare sau complicitate la șantaj, ultraj contra bunelormoravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, evaziunefiscală și delapidare. Alături de aceștia a fost arestat șiofițerul de poliție judiciară Cristinel Nițoi, adjunctul șefuluiPoliției Neptun, acuzat de abuz în serviciu contra intereselorpersoanelor și favorizarea infractorului.

Anchetatorii au stabilit că, începând din 1999, Nuredin Erchin șiNuredin Beinur, împreună cu alte persoane din anturajul lor,percepeau taxe de protecție de la diverși oameni de afaceri, înschimbul promisiunii că-și vor putea derula în liniște afacerile pelitoral.

„Taxele de protecție se ridicau la câteva mii de euro anual. Înipoteza în care părțile vătămate depuneau plângeri penale lapoliție, inculpații, cu sprijinul unui polițist de polițiejudiciară, reușeau să stopeze cercetările în cauzele respective șisă mușamalizeze aflarea adevărului, prin obținerea unor soluții denetrimitere în judecată”, potrivit procurorilor.

Polițistul Nițoi acorda sprijin membrilor clanului Nuredin, directsau indirect, „contribuind prin acțiunile lui la exercitarea depresiuni asupra părților vătămate”.

Pentru a-și pune în aplicare planurile, membrii clanului recurgeaude cele mai multe ori la amenințări cu moartea la adresapersoanelor vătămate și a membrilor familiilor acestora, atât înmod direct, cât și prin mesaje telefonice, precum și la distrugeride bunuri cu scopul de a-i intimida, au mai arătatprocurorii.

Cercetările au relevat și faptul că printre activitățileinfracționale ale inculpaților se numără și acțiuni de recuperare aunor datorii existente între persoane fizice, prin recurgerea lametode de constrângere psihică a părților vătămate, precumamenințări cu moartea, cu sechestrarea, molestarea sexuală,incendierea unor bunuri, exercitate de către „locotenenții”fraților Nuredin. (Cătălin Lupășteanu,[email protected])

Inchide