Geoană, despre decizia Gazprom privind România: Rusia nu poate juca la nesfârșit acest joc

Publicat: 02 10. 2014, 16:24
Actualizat: 01 02. 2019, 10:40

„În același timp, Rusia nici nu poate juca la nesfârșit acest joc, pentru că principala resursă pentru vistieria Moscovei și a Federației Ruse sunt tocmai exporturile de energie. Dacă Rusia își omoară exporturile către Europa, nu poate compensa cu exporturile către China sau alte zone ceea ce Europa nu mai dorește sau nu mai este în situația să importe”, a spus Geoană.

El a arătat că noua reducere a livrărilor de gaze operată joi de Gazprom reprezintă „un fel de skanderbeg pe care Rusia îl face cu Occidentul” și a spus că există atât semne de preocupare, dar și semnale pozitive în legătură cu acest subiect.

„Există și semne de preocupare despre această reducere a gazelor către Polonia, parțial și către noi, și despre amenințarea cu întreruperea alimentării Ucrainei și, prin Ucraina, a Europei cu gaze naturale din Federația Rusă, dar sunt și semnale ceva mai pozitive. Întâlnirea dintre comisarul european pentru energie, Guvernul Ucrainei și Gazprom pare să fi găsit un început de soluție financiară și politică la riscul foarte mare ca Rusia, în această logică neoimperială, să se apuce să întrerupă robinetul de gaz”, a spus Geoană.

Fostul ministru de Externe și-a exprimat speranța ca în cele din urmă la Kremlin să se înțeleagă faptul că acest război politic, economic și psihologic cu Occidentul nu este o carte câștigătoare.

„Nu există nicio formă de comparație între puterea economică relativ modestă a Rusiei și puterea economică a Occidentului. Rusia are un PIB la nivelul Olandei și o economie foarte puțin diversificată. Un război economic prelungit pe care nu-l dorim, pe care îl dorim încetat cât mai rapid, nu aduce deservicii atât de mari țărilor europene sau SUA, ci în principal economiei și nivelului de trai din Federația Rusă”, a spus Geoană.

Potrivit lui Geoană, Federația Rusă își va schimba actuala direcție de acțiune dacă Europa va sta unită, iar Europa și America vor fi în continuare sincronizate în politica lor vizavi de Federația Rusă.

Grupul rus Gazprom a redus miercuri, pentru a doua oară, livrările de gaze naturale către România, de această dată cu 13% față de nivelul planificat, a anunțat Departamentul pentru Energie, care menționează că „ar trebui să ne obișnuim cu astfel de situații”.