Geoană: Există o discuție avansată cu privire la transformarea CEC într-o bancă de dezvoltare a IMM

Publicat: 16 03. 2014, 11:48
Actualizat: 29 07. 2014, 20:20

„O bancă de dezvoltare pe care o vom propune marți (când are loc o conferință a Institutului Aspen – n.r.), care să se bazeze pe forța CEC și pe alte instrumente colaterale, trebuie făcută. Nu pot să stau cu un sistem bancar care, în condiții de criză, a stopat finanțarea către economia reală. Există o discuție avansată cu privire la transformarea CEC într-o bancă de dezvoltare pentru IMM-uri, în principal, pentru că antreprenorii români au fost cei mai văduviți de capital și finanțare în această criză”, a afirmat Geoană.

El a adăugat că, astfel, CEC va fi, în continuare, o bancă a micilor deponenți și va avea garanția suverană a statului român, dar se va capitaliza și își va îndrepta cu prioritate investițiile și creditele către IMM și către agroindustrie.

„Există un anumit tip de gândire avansată cu privire la un astfel de subiect. Nu pot să spun eu astăzi dacă exact formula pe care o propunem din partea unor profesioniști din țară și din străinătate va fi cea reținută de către Guvern, dar se va întâmpla ceva”, a menționat el.

„Sunt convins de asemenea că o idee care este în evaluare și destul de avansată de a folosi Eximbak, a doua bancă de stat românească – vorbesc de pârghiile statului român, vorbesc de patriotism economic – de a folosi Eximbank, eventual printr-o capitalizare suplimentară, pentru a stimula și politici industriale, pe lângă stimularea de exporturi românești. Există ideea să facem un fond de infrastructură, să facem un fel de bancă de infrastructură, în care statul să pună o parte din bani, mergem și adunăm bani de pe piețe și, pe lângă banii europeni și banii publici care trebuie cheltuiți mai bine, mai eficient, să mai aducem capital și energie în economie”, a mai spus Geoană.

El a adăugat că este vorba de „un patriotism economic” și nu este îndreptat împotriva capitalului străin, dimpotrivă.
Mircea Geoană a mai spus că nu este suficient că România „stă cuminte în colțul său și scrie la dictare” și trebuie să aibă curajul să propună un alt model de societate.

Alina Novăceanu, alinaz@mediafax.ro