Gheorghe Flutur, despre cererea în cazul Ion Stan: Legea trebuie să fie pe primul plan

Publicat: 27 11. 2012, 14:00
Actualizat: 27 11. 2012, 14:00

Liderul PDL Gheorghe Flutur a declarat, marți, întrebat despre cererea adresată Parlamentului privind încuviințarea arestării preventive a deputatului Ion Stan, că „legea trebuie să fie pe primul plan și această unitate de măsură trebuie aplicată la toată lumea, cu atât mai mult la parlamentari”.

„ARD a fost de părere că legea trebuie să fie pe primul plan, instituțiile trebuie să-și facă datoria și această unitate de măsură trebuie aplicată la toată lumea, cu atât mai mult la parlamentari”, a precizat Gheorghe Flutur, într-o conferință de presă.

Ministrul Justiției a transmis, marți, președintelui Camerei Deputaților solicitarea DNA de încuviințare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, acuzat de două infracțiuni de trafic de influență.

„Astăzi, 27 noiembrie 2012, în baza datelor comunicate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, în temeiul art. 72 alin. 2 din Constituția României (republicată), art. 24 Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor (republicată) și art. 193 din Hotărârea Camerei Deputaților nr. 8/1994 (republicată) privind Regulamentul Camerei Deputaților, ministrul Justiției a transmis președintelui Camerei Deputaților solicitarea de încuviințare a arestării preventive a domnului deputat Stan Ion, acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, ce fac obiectul unui dosar penal instrumentat de către procurorii anticorupție”, se arată într-un comunicat de presă al MJ.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut ministrului Justiției să solicite Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, cercetat în dosarul nr. 334/P/2012, pentru trafic de influență.

DNA a început urmărirea penală față de Ion Stan pentru două infracțiuni de trafic de influență. În același dosar este urmărit penal și șoferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influență.

Procurorii DNA arată, în ordonanța de începere a urmăririi penale, că Ion Stan a cerut 130.000 de lei de la persoana care l-a denunțat, bani care urmau să fie folosiți pentru cumpărarea de combustibil pentru unele autoturisme ce urmau să fie folosite în campania electorală a deputatului. De asemenea, de banii respectivi urmau să fie cumpărate alimente care să fie împărțite alegătorilor în preajma alegerilor din 9 decembrie.

În schimb, Ion Stan i-a promis omului de afaceri că îi va obține contracte cu statul, prin influența pe care o are asupra unor funcționari cu putere de decizie.

„În zilele de 16, 19, 21 și 22 noiembrie 2012, învinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru tranșe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiți pentru achiziționarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărțite în campania electorală”, arată procurorii DNA.

Totodată, procurorii DNA îl cercetează pe Ion Stan și pentru că ar fi primit, în perioada mai-iunie 2009, în mod indirect, în beneficiul PSD, produse pentru campania electorală în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

Ion Stan a fost audiat la DNA pe 23 și 26 noiembrie. Pe 23 noiembrie, întrebat dacă a discutat cu colegii de partid și cu președintele PSD, Victor Ponta, despre dosarul în care este acuzat de trafic de influență, deputatul Ion Stan a spus că va discuta în 26 noiembrie cu aceștia despre cauza penală.

Totodată, Ion Stan a spus, răspunzând unei întrebări, că nu își va da demisia din Parlament și că va continua campania electorală pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmbovița.

Luni 26 noiembrie Ion Stan nu a mai făcut nici un fel declarații în fața sediului DNA, menționând doar că a onorat o invitație a procurorilor.

Inspectorii de integritate au declanșat, săptămâna trecută, procedura de verificare a averii deputatului PSD Ion Stan, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

În vârstă de 57 de ani, Ion Stan este deputat de Dâmbovița, aflat la al treilea mandat consecutiv în Legislativ. El este vicepreședinte al Comisiei parlamentare de control al activității SRI. De altfel, încă din 2000, de când a intrat în Parlament, el a activat în Comisia SRI, fiind în legislatura 2000-2004 președinte al acesteia.

În 1996, Ion Stan a fost și prefect al județului Dâmbovița.